El Museu del Ter ha rebut, avui dilluns 9 d’abril, la visita de Lola Martínez, la protagonista del cartell de “Xinxes puces i fabricantes”, l’exposició que acull el museu des del 7 de març, amb l’objectiu de reivindicar la memòria de les milers i milers de dones (i nenes) que van ser un dels motors de la història industrial del Ter a canvi d’un sou sempre inferior al dels homes.
La mostra es pot veure fins al 3 de juny, de dimarts a diumenge i festius de 10 a 14h. L’entrada és gratuïta
Aquestes dones foren imprescindibles sostenint l’edifici de la indústria tèxtil del Ter sovint en torns de nit i també durant una segona jornada laboral, en la qual aquelles mateixes dones, esposes, mares o filles, cuinaven, netejaven, rentaven la roba i cuidaven la resta de la família, especialment els fills durant gairebé 200 anys.
Una cronologia repassa aquests gairebé 200 anys, des de les primeres indústries tèxtils del Ter fins a finals del segle XX i principis del XXI, amb fotografies, documents, estadístiques, testimonis, audiovisuals i objectes representatius del món fabril i domèstic
Una part dels objectes que conformen l’exposició van ser seleccionats en un procés de participació realitzat als magatzems del museu, on entre els objectes de les col•leccions del museu un grup d’antigues treballadores del tèxtil van escollir els més representatius als seus ulls.
Aquesta exposició es complementa amb un audiovisual de testimonis. En aquest cas el documental s’ha centrat en una de les temàtiques sobre les que el museu ha estat realitzant recerca durant els darrers anys, els camins d’anar a les fàbriques, el trànsit quotidià de l’àmbit domèstic a la fàbrica, que va implicar l’aparició de camins principalment recorreguts per dones.
La mateixa protagonista amb 40 anys de diferència! Avui ens ha fet molta il·lusió la visita de Lola Martínez a l'expo "Xinxes, puces i fabricantes". Gràcies per compartir amb nosaltres la teva experiència, que és la de milers i milers de dones! https://t.co/ZqPwLVB94o pic.twitter.com/t4OkuUUOjJ
— Museu del Ter (@museudelter) April 9, 2018
{{ comment.text }}