Quina resposta donaran a les aspiracions d’independència el proper mandat?
Catalunya és una nació, que té dret a decidir el seu futur i per tant el referèndum acordat és una prioritat. A l’Estat espanyol li costa molt assumir aquesta realitat democràtica i hi haurem d’insistir. Per tant, tenim sobre la taula un punt que és prioritari: el concert econòmic, aconseguir que Catalunya disposi de més recursos i això l’Estatut ho preveu. És una qüestió de voluntat política. Si ho tenen els bascos ho podem tenir nosaltres.
I pel que fa a l’amnistia?
A la presó i a l’exili no hi fan res. Tant ens val una amnistia, com un indult com una reforma del delicte de sedició, però el que volem és que tornin a casa. Evidentment, l’amnistia seria la millor opció.
Amb qui pactarien i amb qui segur que no?
No pactarem amb JxCat, perquè posen en primera línia la confrontació i la unilateralitat i això ja ens ha costat molts disgustos i frustra les expectatives de la gent. En paral·lel, no donarem suport als qui no acceptin el concert econòmic i que Catalunya és una nació i té dret a decidir el seu futur. Evidentment, no ens trobaran ni amb Vox, ni amb Ciutadans, ni amb la CUP, perquè planteja elements antisistema.
Com valora la gestió de la pandèmia del govern català?
És millorable. Hi ha una primera fase en què hi ha l’estat d’alarma i tot es gestiona des de Madrid i es podia haver fet molt millor. El senyor Illa, que ara sembla que és el gran salvador de la pàtria que ens ve a solventar tots els problemes que tenim, ha demostrat que molt eficient en la gestió no ha estat. Quan tornen les competències a Catalunya, ens adonem que la Generalitat deixa molt a desitjar.
Què plantegen?
Que totes les ajudes es basin a bonificar els ingressos de l’any anterior, com es fa a Alemanya. No només en la restauració, sinó també en la cultura, en tots els serveis que es donen, la mobilitat… També la interlocució directa amb tots els sectors. A la zona del Ripollès i la Cerdanya, quan es va decidir el confinament perimetral pel pont del desembre no se’ls va avisar ni amb 24 hores d’antelació, els restaurants tenien les neveres plenes… això vol dir que et falta sensibilitat. Després hi ha tot un treball a fer en el món sanitari: hem de cuidar els nostres professionals, millorar l’atenció primària, els hem de pagar millor…
Són partidaris d’abaixar impostos?
Sí. Defensem la supressió de l’impost de patrimoni i el de successions, i la disminució dels tipus de l’IVA i l’IRPF, acompanyat de la reducció i la supressió de la meitat dels càrrecs públics, sous de polítics i càrrecs públics per tenir més diners a disposició, assumint que com que l’administració recapta menys impostos ha de treure els diners d’un altre lloc.
L’escola, pública o concertada?
Escola de qualitat, sigui pública o concertada. L’escola concertada s’està corresponsabilitzant d’una part dels reptes socials que té el país i hem d’ajudar-la a assumir aquests reptes. L’escola pública està fent una feina extraordinària, però també té algunes dificultats pel que fa al finançament, les ràtios…
La manca d’habitatge és un problema. Hi ha queixes per ocupacions.
Una de les primeres iniciatives que portarem al Parlament és l’stop ocupacions, una llei que suposi fins i tot penes de presó per a les persones que decideixin ocupar habitatges. Ara mateix els Mossos i els propietaris diuen que estan deixats de la mà de Déu i que no poden fer res per evitar aquestes situacions. En paral·lel, posarem en marxa un parc públic d’habitatge especialment per a col·lectius més vulnerables. Si augmentes l’oferta de pisos ajudes que els preus baixin.
Què faran perquè Vic i Osona no quedin diluïdes en una vegueria de la Catalunya Central amb Manresa com a capital?
La ciutat de Vic des d’un punt de vista econòmic, però també com a pol cultural i industrial, té molta capacitat. Això suposa millorar infraestructures, no només per carretera. Millorar tota l’oferta formativa que està tenint la UVic-UCC, que té un paper central i fonamental però que ha de seguir creixent. També una bona relació amb el teixit empresarial, i aprofitar tot el que fa referència al patrimoni cultural, històric, gastronòmic que ens permeti situar-nos com un punt de referència.
Principals inversions necessàries a Osona i el Ripollès?
El tema del tren, sense cap mena de dubte. En el cas del Ripollès, fer el túnel de Toses i fer-lo amb condicions perquè realment la collada deixi de ser aquesta barrera natural. També fa falta un paquet d’ajudes per millorar polítiques d’ocupació. Evidentment, les infraestructures en l’àmbit educatiu, la UVic, que també rep finançament de la Generalitat, veure en què més pot ajudar al teixit productiu.
El Lluçanès ha de ser reconegut com a comarca?
Si la gent pensa que poden i han de conviure en un espai administratiu propi, benvingut sigui. Tenen dret a decidir el seu futur polític.
{{ comment.text }}