Aprendre ciència i tecnologia a través d’una competició de robòtica. Aquest és un dels objectius de la First Lego League (FLL), el programa internacional que promou l’interès per l’aprenentatge entre joves de 6 a 16 anys. Aquest dissabte al matí, els edificis de la Torre dels Frares i de Miramarges de la UVic s’ompliran un altre cop de nois i noies disposats a fer competir els seus robots i presentar els projectes de recerca que han desenvolupat durant el curs. Un any més, el torneig de la UVic, que es podrà seguir en directe per EL 9 TV, serà el que acull un major nombre de participants d’entre els més de 25 tornejos que s’organitzen a tot l’Estat espanyol.
“Busquem que els joves i infants puguin gaudir de la ciència i la tecnologia. Sobretot els volem despertar aquestes capacitats ara en unes edats primaverenques”, explica Josep Ayats, coordinador de la FLL. En la modalitat First Lego League Challenge, per a nois i noies de 10 a 16 anys, hi haurà uns 270 participants, repartits en 34 equips provinents d’Osona (13), el Vallès Occidental (9), el Bages (2), el Vallès Oriental (2), el Barcelonès (3), el Berguedà (1), el Maresme (2) i el Gironès (2). A més de les tres rondes del Joc del Robot, els equips també hauran de presentar el seu projecte d’innovació i explicar el disseny del robot davant d’uns jurats.
El lema proposat per a la competició d’enguany és “Superpowered”, que convida a pensar i reflexionar sobre com es genera, s’emmagatzema, es distribueix i es consumeix l’energia. Ayats explica que es busca “la divulgació d’aquesta ciència, a través d’un treball de recerca”.
Per altra banda, els infants de 6 a 9 anys participaran en la jornada First Lego League Explore. “Volem que aquestes capacitats les despertin ara, per així quan siguin més grans les puguin aplicar en la seva carrera professional. Ho fem ara perquè si no és massa tard.” A diferència dels més grans, en aquesta categoria no hi ha torneig competitiu, sinó que els equips només presenten un giny articulat i el seu projecte davant d’un jurat. En total participaran en aquesta categoria 230 nens, en 35 equips, de Tona (16), Manlleu (6), Torelló (6), Vic (2), Santa Eugènia de Berga (1), Cabrera de Mar (2), Badia del Vallès (1) i Cassà de la Selva (1). Hi haurà també dos equips més procedents de Girona d’Educació Infantil. Ayats també destaca que “en l’educació la robòtica hauria de tenir molta més importància i s’hauria de potenciar molt més, ja que pel dia de demà serà molt important”.
El torneig compta amb la participació d’EL 9 TV, que retransmetrà la competició en un programa en directe que inclourà entrevistes, retransmissions dels tornejos, presentacions de projectes, així com les cerimònies de lliurament de medalles i premis del final de la jornada.
{{ comment.text }}