Gil Vilarrasa encapçala el grup municipal de JxCat a l’Ajuntament de Seva, exercint, per segon mandat consecutiu, el paper de cap de l’oposició. Dijous va passar pel plató de l’Angle obert, el programa d’actualitat política d’EL 9 TV. Aquest és un extracte de l’entrevista.
S’hi viu bé, a Seva?
Molt bé.
Al setembre vostès van denunciar alts nivells d’incivisme. Això és una lacra que pateixen molts pobles, oi?
Sí, és un tema recorrent a diversos municipis de la comarca i tot Catalunya i aquest any a Seva hem tingut episodis que han posat de manifest que tenim el problema sobre la taula, en especial a l’estiu, quan al poble multipliquem la població i aquest any es van viure situacions que ens van fer posar en alerta. Per això vam reclamar que s’incrementessin les mesures de seguretat.
Hi ha una ordenança recent de civisme en vigor…
Precisament és la queixa que vam fer. Que s’apliqués. Si hi ha fets incívics que es recullen en aquesta ordenança, que s’apliqui, i s’apliquin les sancions, si és el cas, que per això es va aprovar.
El tema del trànsit és un altre problema no resolt que genera malestar?
Sí. Tenim la carretera que parteix el poble pel mig. Ens divideix el nucli antic, la zona comercial o el parc infantil, amb l’altra banda, on tenim l’escola, la sala polivalent, el camp de futbol, les instal·lacions esportives… És aquesta carretera que comunica Seva amb Viladrau i Seva amb el Brull, i principalment els caps de setmana hi ha una gran afluència de trànsit, motos i cotxes que sovint hi passen a gran velocitat. Caldria buscar alguna solució per mirar de pacificar aquest tram.
“Cal buscar alguna solució per pacificar el trànsit de la carretera”
Quina solució?
Tots els problemes tenen solucions. Tot és posar-s’hi. De solucions evidentment que n’hi ha, i de fet nosaltres n’hem proposat alguna…
També li deia si s’hi viu bé, al poble, perquè l’ambient que es respira als plens no sempre és molt cordial…
Una cosa és la tensió política que hi pot haver en certs moments al ple, i l’altra la qualitat de vida o la relació que hi ha entre els veïns del poble, que crec que és molt bona i que Seva és un molt bon lloc per viure-hi.
Quan ara va plegar Lluís Mas, regidor del seu grup, per motius personals, es va mostrar decebut pel tracte rebut per l’equip de govern. La queixa ha estat reiterada des del mandat passat.
Sí, durant aquests cinc anys i escaig que portem a l’Ajuntament la sensació és que, com a oposició, no se’ns ha tingut en compte per res, no se’ns ha demanat mai l’opinió i, en certa manera, se’ns ha menystingut. Això ha fet la nostra feina molt feixuga. Et sents impotent de veure que es tiren endavant projectes i propostes sense ni tan sols haver pogut compartir punts de vista. Entenem que qui està governant són ells, però també s’ha d’entendre que nosaltres representem una part de la població i crec que també tenim el dret de poder-hi dir la nostra.
Vostè havia dit, just després de les eleccions, que amb Maria Anna Pineda d’alcaldessa s’obrien més possibilitats de diàleg amb ERC. No han notat el canvi?
Et seré sincer. Durant aquest primer any i mig el canvi no l’hem notat. No sé si el fet de tenir majoria absoluta i que no depenguin de l’oposició ha fet que potser se sentissin més valents i encara ens hagin tingut menys en compte. Sembla que els últims dies potser la cosa està canviant una mica i un factor seria el canvi de la figura que hi ha al capdavant de l’alcaldia, que potser és una persona més dialogant.
“La idea de fer tota una illa sociosanitària va ser una proposta nostra del 2015”
A les eleccions vostès van obtenir un regidor menys que el 2015 i van recular 10 punts. Potser el poble no va entendre el model d’oposició crític del mandat passat?
Pot ser que sigui un dels factors que hi va influir, però probablement també va ser un problema de comunicació. Des de l’oposició sempre és més complicat comunicar la feina que fas. També cal recordar que van ser una eleccions una mica estranyes, que van coincidir amb unes europees i es va mobilitzar un sector de població que probablement en unes municipals no es mobilitzava.
Tornant al present, vostès van votar en contra del pressupost del 2020, per considerar-lo poc ambiciós.
Pensàvem que, per la situació econòmica que viu Seva, estàvem en condicions de poder fer un pressupost més ambiciós, més a l’altura del que mereix el poble de Seva. El pressupost no preveia gran inversions, ni grans projectes. La nostra crítica, a més, tornava a ser que no se’ns va tenir en compte per res a l’hora d’elaborar el pressupost.
Ara s’està a punt d’aprovar el pressupost de 2021. Hi ha hagut contactes?
Hem fet una reunió i estem pendents d’una altra. Des del nostre equip hem fet algunes propostes que ens agradaria que s’hi incloguessin i ara caldrà veure quins projectes entren, quins no i com s’acaba definint el pressupost per acabar de valorar quina serà la nostra posició. De moment, en certa manera estem contents, que potser no hauríem d’estar-ne perquè això hauria de ser normal, que se’ns hagi tingut en compte i com a mínim n’haguem pogut parlar.
Un dels grans projectes del mandat és completar l’illa sociosanitària, amb la nova residència, el casal d’avis i el centre de dia. El veuen bé, aquest projecte?
La idea de fer tota una illa sociosanitària, que també inclogués els consultoris, que ja estan en funcionament, va ser una proposta del nostre equip al principi de l’anterior mandat. Ho veiem molt bé, és clar, però ara cal estar al cas de com es van definint cada un d’aquests equipaments per tal que surti un projecte amb cara i ulls, un projecte pensat per al futur, pensant en quines necessitats tindrà el poble d’aquí a 15 anys.
El gran tema de debat l’anterior mandat va ser, precisament, els nous consultoris. Funcionen bé?
Funcionen bé. Són uns consultoris que estan molt i molt millor dels que teníem. Estan molt bé, però des del nostre equip defensàvem que encara hi havia alguna manera d’haver-los fet encara millors.
Un altre debat. Com ha de ser el parc dels Roures?
És un tema que també portem reclamant a l’equip de govern des del 2015, que calia un projecte de futur, també amb mirada llarga, no de pedaços. Sembla que tot just ara es comença a traçar. Al nostre programa proposàvem que fos un projecte de parc i de piscines que anés més enllà d’obrir-se només els estius. Que la part del parc fos principalment una zona oberta la major part de l’any, enfocada tant als més petits com a la gent gran, i també amb una zona d’estacionament d’autocaravanes. Si s’hi ha de fer una inversió tan gran, el projecte ha de donar cabuda a activitats i públics diversos.
Està ben resolta la relació entre el poble i les urbanitzacions o són dos bolets?
No m’atreviria a dir que són dos bolets, però sí que hi continuen havent diferències. Per sort, els últims anys i en especial arran d’aquesta etapa de confinaments, molta d’aquesta gent que només venien els caps de setmana o l’estiu ara s’han establert al poble com a primera residència. Això ajudarà que hi hagi més bona connexió. Dins de tot el dolent que estem vivint, un dels punts favorables pel poble és aquest increment notable de gent empadronant-se; moltes cases que feia temps que estaven tancades i ara es tornen a obrir, s’estan arreglant.
Vostè va començar molt jove en política, als 22 anys.
El fet de ser jove no em va portar problemes però sí que em va obligar a fer un doble esforç per demostrar que la joventut no és cap impediment per liderar un projecte polític. És un capítol superat i animo tota la gent jove a implicar-se en política perquè és un món molt dur, però alhora també molt bonic de veure que pots aportar el teu granet de sorra a canviar el teu poble, la teva comarca…
JxCat ha escollit Laura Borràs com a presidenciable. S’hi troba còmode?
M’hi trobo molt còmode. Penso que és una persona molt vàlida, una persona de consens, dialogant, amb un to i una manera de fer que pot ser molt positiu en el panorama polític que tenim per davant.
{{ comment.text }}