EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La sequera fa disminuir la qualitat biològica dels rius

Ho recull la memòria del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis

Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic-UCC ha fet pública la memòria de l’estat ecològic dels rius d’Osona, que publica anualment des de fa 20 anys. L’estudi conclou que la sequera intensa i sostinguda del 2022 va afectar greument els cabals de rius i rieres de la comarca d’Osona i que el curs principal del Ter té una qualitat entre mediocre i dolenta a la majoria de punts i estacions de mostreig.

L’informe constata en primer lloc que la reducció de cabals ha continuat disminuint respecte a anys anteriors la qualitat biològica dels rius –que s’obté a partir de l’estudi de macroinvertebrats aquàtics–. Si l’any 2021 se’n detectava un descens important al Mèder, el Rimentol i el Gurri, l’any passat es va ampliar al curs principal del Ter i ara només conserven una qualitat molt bona el riu Ges a Forat Micó i la riera Major. A la resta hi ha elevats valors de conductivitat elèctrica i altes concentracions de nutrients, especialment d’amoni i fosfats.

Per tant, la sequera posa de manifest que, en moments d’escassetat d’aigua, els rius que ja disposen de manera natural d’un cabal reduït veuen seriosament afectada la seva qualitat per la contaminació, sigui directa o difusa. “Per això caldria treballar en la reducció de l’ús domèstic, industrial i agrari de l’aigua i dels salts hidroelèctrics”, subratlla Marc Ordeix, coordinador del CERM. En canvi, la qualitat del bosc de ribera en general és molt similar a la d’anys anteriors, amb un bosc de riu amb categories intermèdies i bones a la majoria de trams estudiats.

La memòria també aconsella “implementar mesures de gestió forestal que adaptessin la cobertura vegetal del conjunt de la conca per incrementar el flux d’aigua a rius i rieres”, segons Núria Sellarès, investigadora del CERM. Una aplicació menor d’adobs als camps, un canvi dels barems d’abocament de les depuradores en períodes de sequera i la restauració dels boscos de ribera són altres de les recomanacions que s’hi fan.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't