La Sindicatura de Comptes ha publicat un informe on fiscalitza els pressupostos del 2016 del Consell Comarcal d’Osona, el Consorci per a la Gestió de Residus Urbans d’Osona i el Consorci d’Osona de Serveis Socials, així com el compliment de la llei per part d’aquests ens en àmbits com el comptable o la contractació administrativa. Tot i que en conjunt les conclusions són favorables, el mateix òrgan recull en una nota resum “alguns incompliments normatius detectats” i recomanacions que es podrien aplicar per millorar la gestió.
La majoria d’observacions passen per qüestions més aviat tècniques, com en quin capítol del pressupost s’haurien de registrar determinats ingressos, però la Sindicatura també toca el crostó al Consell per no incloure a la relació de llocs de treball la manera d’accedir-hi o el nombre de places vacants. Pel que fa a la contractació administrativa, qüestiona, per exemple, que el 2011 s’encarregués de forma directa a l’empresa mixta Depuradores d’Osona, SL, el manteniment de la instal·lació de cogeneració elèctrica de la depuradora de Vic. Un contracte vigent fins al març del 2026 que l’òrgan discuteix en considerar que, com que aquesta societat “no és un mitjà propi del Consell”, la prestació del servei “s’hauria d’haver licitat mitjançant un procediment de contractació dels previstos en la normativa de contractes”. Segons la nota resum, la Sindicatura també ha detectat que en la construcció del Centre de Tractament de Residus Municipals que hi ha a l’abocador d’Orís “l’estudi de viabilitat i l’avantprojecte es van tramitar de manera simultània”, la qual cosa indica que “la decisió de licitar l’obra ja estava presa abans de conèixer quines serien les seves característiques essencials, la demanda d’ús, la rendibilitat de la concessió… I abans d’haver sotmès l’estudi de viabilitat al tràmit preceptiu d’informació pública”. Igualment, l’òrgan fiscalitzador considera que en alguns contractes menors, com el servei de gestoria del Consorci d’Osona de Serveis Socials, “hi va haver un fraccionament indegut del contracte” que va acabar afavorint un únic proveïdor.
Joan Roca, president del Consell d’Osona els últims dos mandats, posa en valor que les conclusions són majoritàriament favorables, “si bé ens indiquen alguns aspectes que podíem millorar. L’important és que per a cadascuna de les observacions de la Sindicatura hi havia una justificació”. Després de rebre el document, de fet, Roca ja hi va presentar un escrit d’al·legacions en què assegura que “es valora molt positivament l’elaboració de l’informe, que esperona tant els càrrecs electes com el personal tècnic a adoptar, dins de les possibilitats de la institució, mesures correctores per tal d’evitar errades fruit de moltes mancances de recursos econòmics i humans o d’inexcusable ignorància”.
La Sindicatura de Comptes és l’òrgan fiscalitzador extern dels pressupostos i la gestió econòmica del sector públic de Catalunya. Examina els ingressos i les despeses d’ens diversos per “determinar la seva fiabilitat i la regularitat, legalitat i eficàcia de les operacions realitzades”.
{{ comment.text }}