La transició energètica és molt més que substituir l’ús de combustibles fòssils per energies renovables. Si es redueix a això serà un fracàs. És una de les reflexions que van sortir dimecres en la taula rodona coorganitzada per EL 9 NOU i Bassols Energia en el marc del Club de Premsa. L’autoconsum compartit i la creació de comunitats energètiques són només una primera passa d’aquesta transició energètica, que ha d’anar acompanyada d’un canvi d’hàbits, com reduir el consum, acostar al consumidor les fonts de generació d’energia, convertir el consumidor en un agent actiu o lluitar contra la pobresa energètica.
A la taula rodona hi van participar Gil Salvans, director tècnic de l’Agència de l’Energia d’Osona; Miquel Bosch, director d’Operacions en mercats energètics de Bassols, i Carlos Codina, youtuber El Grinch energético. Amb aquest nou paradigma cal partir de la base que “l’energia més econòmica és la que no es consumeix”, va dir Codina. En aquest sentit, va recordar que és important canviar els electrodomèstics per altres de baix consum, apostar per l’aerotèrmia com a sistema de climatització o els vehicles elèctrics. La conversa, que portava el títol “Comunitats energètiques, són el futur?”, va servir per aclarir dubtes sobre aquesta transició. D’entrada, que tothom hi pot tenir accés. L’autoconsum individual pot ser útil per a un habitatge unifamiliar on es pot instal·lar plaques solars a la seva teulada i l’autoconsum compartit és una bona opció per als veïns d’un bloc d’habitatges o d’un radi d’uns dos quilòmetres en un entorn urbà on cadascú en pot formar part amb un percentatge en funció del seu consum, encara que sigui reduït. Aquestes comunitats energètiques, però, han d’anar més enllà de l’autoconsum compartit, va recordar Salvans. Han de promoure els cotxes elèctrics compartits, les rehabilitacions energètiques o compres conjuntes de llenya o biomassa, com ja han fet algunes cooperatives creades a Osona.
En aquests moments, a Osona hi ha 21 comunitats energètiques, amb més de 1.300 socis. El procés per crear les instal·lacions compartides, però, no és ràpid. Es calcula que l’amortització de la inversió es pot fer en un període d’entre quatre i set anys, i que la vida útil de les instal·lacions pot arribar fins als 40 anys, segons Bosch. Avui dia, desconnectar-se de la xarxa elèctrica encara es veu com una opció difícil, però sí que amb l’autoconsum es pot reduir la factura elèctrica amb percentatges propers al 40%.
{{ comment.text }}