EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La vacunació fa caure un 98% les defuncions a dins les residències

Les d’Osona en van registrar 105 entre el març i la primera quinzena d’abril de l’any passat

Tot i que la premissa continua sent respectar al màxim les mesures de prevenció, l’arribada de les vacunes contra la Covid-19 ha canviat l’atmosfera a dins les residències de gent gran. Tal com demostren les dades de Salut, els casos positius i les defuncions han caigut en picat des del febrer, a mesura que s’ha anat estenent l’administració del fàrmac de Pfizer-BioNTech. En el cas d’Osona, entre el març i la primera quinzena d’abril de l’any passat es van registrar 105 morts en residències a causa del coronavirus, una dada que durant el mateix període del 2021 ha baixat a 1. Les del Ripollès es van mantenir inexpugnables a la primera onada de la pandèmia, però van patir de valent sobretot al desembre, amb un total de 16 defuncions. Des de llavors només n’hi ha hagut tres, dues al gener i una altra el 21 de març. Les dades de totes dues comarques van en sintonia amb les del conjunt de Catalunya, on s’estima que el risc de contagi a dins les residències després de rebre les dues dosis ha caigut entre un 88% i un 95% i el de morir, un 98%, el mateix percentatge que a escala osonenca.

“Des que ens van vacunar estem molt més tranquils”, explica Xevi Miranda, gerent de la residència de Cantonigròs, “hem d’estar atents als nous ingressos, sobretot saber si també els l’han administrat, però ens sentim més segurs”. Comparteixen el mateix missatge tots els equips directius amb qui ha parlat EL 9 NOU, però igualment insisteixen que en cap cas s’han relaxat les mesures de prevenció. Carlos Casas, de la residència Els Munts de Sant Boi de Lluçanès, diu que “esquivar les bales durant tot un any no ha estat fàcil. La vacuna ens ha portat tranquil·litat, però no hem abaixat la guàrdia. Continuem en alerta”. Per Montse Blasco, directora d’El Nadal de Vic, el descens generalitzat de casos positius s’explica precisament per la combinació de la vacuna amb un seguiment estricte dels protocols.

Més enllà del que reflecteixen les dades, un altre aspecte positiu és que s’ha pogut recuperar un contacte més estret amb les famílies, i que la vacunació ha servit per rebaixar la por. A El Nadal, on ara estan permeses les sortides a fora del centre, Blasco destaca que els residents en fan ús “més tranquils, sense patir tant per la possibilitat de contagiar-se. Tenen ganes de fer aquestes trobades a l’exterior, que a més a més representen una millora important del benestar emocional tant d’ells com de les seves famílies”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't