“Estem desbordats”, deixa anar la Montse, de l’administració número 1 de Vic, situada a l’inici de la rambla del Carme. Ho confirma al seu costat la Joaquima, encara recordant les llargues cues que s’han format durant els dies de Mercat Medieval i que encara es van repetint. De fet, la conversa té lloc a primera hora de la tarda, perquè el periodista que escriu la peça hi ha passat un parell de matins i la quantitat de gent a dins i fora de l’administració l’ha fet desdir d’entrar i robar una mica de temps als venedors. La imatge de cues a la porta de les administracions de loteria es repeteix en les sucursals de la sort que hi ha al centre de Vic. També confirma “certa eufòria” Quico Garcia, de l’administració La Carpa d’Or de Roda de Ter. “Va començar lent, però s’ha anat animant”, remarca. Miquel Colina, del Cau del Drac de Vic, apunta que els últims anys “estan sent bons”, i que de cara al sorteig de dijous que ve “anem en la mateixa tònica”.
Les percepcions dels venedors tenen una traducció en xifres: d’una banda, Loterías y Apuestas del Estado –responsable del sorteig– comunica que la loteria consignada –aquella que sol·liciten per a la seva venda les administracions– es manté estable a Vic respecte a anys anteriors situant-se en els 4,7 milions d’euros i creix una mica a Ripoll: es passa dels 2 milions als 2,27 milions d’euros. Pel que fa a l’import venut en el sorteig de fa un any, tant Vic com Ripoll van experimentar un creixement respecte al 2020. A la capital d’Osona es va passar dels 3,7 milions d’euros als 4,5; al Ripollès, dels 1,5 milions d’euros venuts als 1,7. Loterías del Estado no ha facilitat dades de municipis com Manlleu o Torelló.
I entre totes aquestes butlletes i dècims posats en circulació a Osona i el Ripollès sempre n’hi ha que tenen més èxit que d’altres. “Hi tinc uns debats, amb això…”, deixa anar Garcia des de Roda, tot explicant que als clients sempre els recorda que en el sorteig de Nadal “la bola cau sencera amb el número, i al bombo hi són tots”. En el cas de la Carpa d’Or, Garcia té una sensibilitat especial cap a un dels números que ofereix la seva administració: el 40312. “El tenim des que vam obrir, l’any 1987”, explica, “i si toca, tocarà a molts rodencs”, remarca.
Qui també pot explicar unes quantes anècdotes vinculades amb les supersticions és Colina, del Cau del Drac: “Òbviament, el 20085 –el primer premi l’any 2005– encara tira molt”, deixa anar, però també té clar que les xifres guanyadores dels últims anys –amb protagonisme dels popularment coneguts com a números lletjos– “han fet que la gent ja no tingui complexos”. Tornant al principi, a l’administració número 1 de Vic, quan la Montse i la Joaquima deien que estaven desbordades ho feien sobretot fent referència al seu número estrella: “Una data que acaba en 6”. Ens demanen, però, que no el diem a través d’EL 9 NOU, i com que amb les supersticions no s’hi pot jugar respectarem la petició. Parlant de supersticions: el 2005, quan el primer premi de la loteria va caure a Vic el sorteig es va fer en dijous. Bona sort!
{{ comment.text }}