El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, que es troba al capdavant de projectes de recerca en diferents aspectes mediambientals, va rebre la cessió d’un camp d’assaig per part de l’Ajuntament de Vic, a la zona del polígon industrial del Bruguer, en la qual podran implementar totes les recerques acadèmiques relacionades amb fertilitzants sostenibles i ecològics. La presentació d’aquesta cessió es va fer divendres, quan el regidor de Medi Ambient de la ciutat, Albert Castells, i el vicerector de Relacions Internacionals, Josep Bau, es van trobar davant del camp d’assaig. Pel que fa a la importància d’aquest espai, Bau va definir-lo com “una necessitat per al centre BETA”, ja que “fins ara ens ha faltat un lloc on poder provar tots els prototips de fertilitzants, que s’han de poder aplicar sobre el territori per avançar en tots els estudis agronòmics”. A més, el camp cedit per l’Ajuntament de Vic compta amb un altre afegit positiu com és “que es troba molt a prop de les instal·lacions del centre, cosa que afavorirà molt a tots els projectes en marxa i a completar encara més tot el campus ciutat de la universitat”, concloïa el vicerector.
El camp de prova, de prop de 5.000 metres quadrats, començarà a rebre assajos de fertilitzants “durant els pròxims mesos, quan s’hagi recollit el blat que hi ha ara plantat”, com afirmava Jordi Boadas, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament. Un dels projectes que s’hi portaran a terme és el Fertimanure del programa H2020, que tot just ara comença i que es concentra en la recerca en nous tipus i models de fertilització que aportin solucions a la problemàtica dels purins en general i en concret a la comarca.
Aquesta cessió es troba inclosa dins del nou Pla d’Acció impulsat per l’Ajuntament de Vic, que pretén “combatre la complicada situació en què es troba el medi ambient, sobretot en termes de la contaminació de l’aire i del sòl, per la qual vetllarà aquest projecte”, com afegia el regidor Albert Castells. El BETA també treballa en un projecte europeu, amb sis països més, d’implementació de sistemes tancats de compostatge comunitari en residus urbans. A Osona hi haurà tres proves pilot, als barris de Sant Llàtzer i Quatre Estacions de Vic i a les Masies de Roda.
{{ comment.text }}