L’atur manté la tendència a la baixa aquest 2018 i arriba a xifres inferiors a les de fa un any després del repunt que van suposar les vacances i la fi dels contractes temporals de l’estiu. En el que va d’any, a Osona hi ha 599 inscrits menys al Servei Públic d’Ocupació, que referma un percentatge per sota d’una desena part de la població activa, mentre que al Ripollès i el Moianès es mantenen en xifres més baixes.
Juny ha estat el mes amb millors dades des de fa temps, amb un descens de 233 persones entre Osona (135), el Ripollès (76) i el Moianès (22), que supera les 191 de febrer, l’altre mes amb registres negatius d’aturats a les tres comarques. El Ripollès ha patit una davallada del 8% a l’últim mes, molt superior al 3% del conjunt de Catalunya, i en aquest mig any l’atur a la comarca ja registra una caiguda que frega el 13%. A Osona aquest percentatge és del 7,5% el 2018, molt semblant al nivell interanual, que supera el 6,7% de mitjana a Catalunya.
El Moianès manté les seves particulars oscil·lacions. El mes passat pràcticament va recuperar els llocs de treball que havia perdut al maig, una circumstància que també es va donar entre gener i febrer. Aquest 2018, la taxa d’atur a la comarca de darrera creació ha caigut prop d’un 3%, encara que només té 11 desocupats menys que fa un any. Tot i això es manté com la primera de les de Barcelona amb menys percentatge de desocupats i la desena de Catalunya, amb un 8,19%, una xifra estimativa, ja que, mentre que les llistes de l’atur es renoven cada mes, les d’afiliats a la Seguretat Social, que s’utilitzen per calcular el conjunt de la població activa, s’actualitzen cada tres mesos. A Osona el percentatge de desocupats ha caigut més d’un punt i mig en un any i ara és del 9,45%. Al Ripollès, la xifra és del 8,24%, que representa el segon percentatge més alt entre les comarques d’alta muntanya, però ara mateix té menys aturats que el gener de 2008. Abans de l’impacte de la crisi, el novembre de 2007, n’hi havia 839, però els que queden lluny de les xifres actuals són els 5.337 aturats que tenia llavors Osona i els 351 del Moianès. En qualsevol cas, ara hi ha quasi la meitat d’aturats que el febrer de 2013, quan es va arribar a un índex del 20%.
Des de l’àmbit sindical, però, es posa èmfasi en la precarietat dels llocs de treball que es creen, inestables, temporals i amb sous baixos, mentre l’atur es va enquistant als col·lectius més vulnerables. “Com a sindicat això ens preocupa moltíssim”, apunta Roser Mas, de CCOO, que denuncia que “cada cop hi ha més treballadors pobres”. En la mateixa línia, UGT reclamava “incrementar els salaris entre el 2% i 3%” en la trobada de delegats que va fer a Osona.
{{ comment.text }}