Aquesta setmana Le Porc Gourmet ha començat a tramitar els contractes directes als treballadors que fins ara tenien contractats com a autònoms en falses cooperatives. La setmana que ve ja hi haurà 50 cooperativistes amb contracte i preveuen acabar el 15 de setembre. Treballadors i ciutadans de Santa Eugènia, però, rebutgen que es faci si es condiciona a l’ampliació de les instal·lacions de l’empresa, ja demanades a l’Ajuntament.
Segons han explicat des del Grupo Jorge, que té Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga, dilluns de la setmana que ve ja hi haurà entre 40 i 50 treballadors que hauran deixat de ser falsos autònoms en una cooperativa i seran treballadors fixos de l’empresa adscrits al règim de la Seguretat Social. El traspàs d’un règim a l’altre “s’anirà fent fins al 15 de setembre”, segons han explicat des de l’empresa i segons van signar la setmana passada en un acord amb el sindicat Comissions Obreres (CCOO). L’empresa assegura que vol fer “les coses bé”.
En l’acta de l’acord –que no en l’acord en si mateix– l’empresa va voler demanar la necessitat que té de fer noves inversions amb llicència de l’Ajuntament per poder assumir el cost d’aquesta laboralització. En aquest sentit, la Plataforma per la Defensa de la Veu i Drets dels Ciutadans de Santa Eugènia ha fet un comunicat en què rebutja aquest pacte si això comporta que l’Ajuntament autoritzi les llicències demanades per l’empresa i no admeten que es faci “pressió envers el consistori i la població”.
L’assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet juntament amb l’entitat Càrnies en Lluita, que ha liderat la lluita per abolir les falses cooperatives, el sindicat COS i Càritas, han fet també un comunicat on demanen que pel setembre es convoquin eleccions sindicals i que sigui “el comitè d’empresa el que es faci càrrec de representar els treballadors afectats”. També asseguren que celebren “l’anunciada readmissió dels treballadors que havien estat salvatgement acomiadats en un acte arbitrari decidit pel Grupo Jorge” i diuen que tot i no conèixer les condicions de readmissió “l’accepten si es fa en condicions dignes”.
D’altra banda, dimecres al ple de Vic, el regidor de Capgirem Vic Marc Barnolas va demanar un posicionament a l’Ajuntament sobre el conflicte a Le Porc Gourmet, L’alcaldessa de Santa Eugènia, Anna Franquesa, ja va considerar un xantatge que es vinculi la solució laboral a les inversions (vegeu EL 9 NOU del 20 de juliol). L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va explicar que està en contacte amb Franquesa i, davant la petició de Barnolas, va acabar donant-li “tot el suport”.
{{ comment.text }}