EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’economia circular darrere de la indústria càrnia

Subproductes que anteriorment eren residus ara són necessaris per a la fabricació de fàrmacs
o per a l’elaboració d’alguns aliments

El sector porcí és una peça fonamental tant en l’economia com dins del sector ramader del país, a més de ser un dels sectors clau dins la indústria agroalimentària catalana i del sud d’Europa. Si fem una ullada a escala global, podem observar que l’Estat se situa com la tercera potència mundial productora, després de la Xina i els Estats Units, i primera europea, darrere d’Alemanya, amb dades de 2020.

A més, ens trobem davant una indústria que, durant els últims anys, ha crescut notablement i s’ha consolidat com el segon major exportador porcí de la Unió Europea (UE), només per darrere d’Alemanya, incrementant notablement les exportacions a la Xina i altres països del sud-est asiàtic.
Però això no és tot. El sector porcí també aporta un valor afegit més enllà de l’alimentari. Gràcies a l’evolució tecnològica i d’investigació dins del sector, elements que anteriorment eren considerats com a residus són, avui dia, necessaris i indispensables per a la producció de certs medicaments o fins i tot per a l’aportació de derivats d’alimentaris a altres llocs del planeta. Com? A través de l’economia circular aplicada al sector porcí. Un model de producció i consum que implica la reutilització, la renovació i el reciclatge de materials i productes per aconseguir la major durabilitat possible, aportant un alt benefici tant en l’àmbit social com empresarial i pel medi ambient.

La innovació, element clau per a l’assoliment de l’economia circular, no només permet a les indústries fer front a la demanda dels consumidors, a més de donar cobertura a les necessitats de la societat, sinó que suposa una important eina de diferenciació, tant a escala nacional com internacional.
En aquest context, Patel, empresa dedicada a l’especejament de productes porcins del grup agroalimentari Vall Companys, ubicada a l’Esquirol (Osona), destaca com una de les indústries agroalimentàries pioneres i més avançades en l’aplicació de l’economia circular, així com de la I+D+i, en tota la seva cadena de valor. D’aquesta forma, Patel se situa com una de les empreses locals que aporta més compromís cap a la instauració de l’economia circular al sector, així com valor afegit a la regió.

El sector porcí, un valor afegit per a la indústria farmacèutica

Per mitjà de la producció porcina, i d’empreses com Patel, que van més enllà de la producció d’aliments per al subministrament de supermercats, més de 150 milions de pacients salven les seves vides gràcies a l’administració de l’heparina.

L’heparina és un fàrmac anticoagulant que s’utilitza principalment per prevenir i tractar malalties com, per exemple, la trombosi venosa. L’origen de l’heparina prové de l’extracció de la mucosa intestinal dels porcs. Si ho analitzem en detall, podem observar que cada porc produeix la quantitat d’heparina necessària per poder subministrar a una persona durant cinc dies.

Concretament, una de les plantes del Grup Vall Companys, ubicada a Saragossa, està destinada a la separació de les mucoses dels intestins dels porcs. Un cop seleccionades, les mucoses s’envien a productors farmacèutics perquè n’elaborin el medicament.

Tot i això, l’heparina no és l’únic fàrmac derivat del sector porcí. Altres medicaments, com per exemple la tiroxina, la calcitonina o la tiroglobina també són fonamentals en l’àmbit mèdic i són originaris del porc. Aquests medicaments, en concret, procedeixen de les glàndules de tiroides dels porcs, que tenen la funció de regular la velocitat del metabolisme de les cèl·lules humanes.

La tiroxina, per exemple, es fa servir per a tractaments de deficiències tiroides d’éssers humans, que es dona quan la glàndula tiroide produeix poc iode dins l’hormona tiroide. En el cas de la calcitonina, originària també dels porcs, se sol administrar en aquelles persones que tenen un baix nivell de calci i fosfat a la sang. La seva funció es basa en la regulació del ritme cardíac. També s’utilitza com a tractament per la malaltia de Paget, una malaltia dels ossos molt dolorosa. Per últim, la tiroglobina, que s’obté exclusivament dels porcs, es fa servir com a complement per a les persones que pateixen d’hipotiroidals.

El sector agroalimentari ha estat sovint percebut com un sector poc innovador, tradicional i poc sostenible; però el cert és que el sector treballa dia a dia per canviar aquesta percepció i donar a conèixer la que per a molts ja és la seva realitat actual. Un sector ambiciós, amb ganes d’innovar i aportar molt més valor a la societat, més enllà de l’aliment o el benefici econòmic.

La transformació d’un residu a proteïna funcional

La producció d’heparina o la utilització de les glàndules de tiroides dels porcs per a l’elaboració de productes farmacèutics no són les úniques aportacions per part del Grup Vall Companys cap a l’assoliment d’un sector sostenible i pioner en l’economia circular.

Recentment, la planta de l’empresa VEOS Ibérica, ubicada a Monsó, a la Franja, ha començat a revaloritzar la sang procedent dels escorxadors de porcí del territori espanyol per convertir-la en una proteïna funcional que s’utilitzarà per a l’elaboració d’aliment d’animals, convertint-se així en la primera planta pionera del país a dur a terme aquesta activitat. A canvi, aquells escorxadors que donen la sang aconsegueixen una retribució econòmica que es converteix així en un valor afegit.

La generació de proteïna funcional a través de la sang obtinguda dels escorxadors porcins aporta un gran benefici en l’àmbit econòmic però sobretot mediambiental. A través d’aquesta innovadora iniciativa, s’aconsegueix crear un nou producte útil i sostenible d’un residu que abans es rebutjava.

Subproductes que són aliments a l’altra punta del món

D’altra banda, cal destacar el refrany que diu que del porc se n’aprofita tot. I és que no és només un generador de matèria primera per a la indústria farmacèutica. Certs òrgans i cartílags que aquí serien considerats com un subproducte són molt apreciats gastronòmicament a l’Àsia. De fet, l’artèria aorta és un producte altament apreciat a la Xina, com també ho són cartílags que un cop fregits s’utilitzen com a snacks.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 121 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't