El termini d’exposició pública acabava aquest dilluns, i tot i que inicialment estava previst que l’aprovació es fes al ple del mes que ve, l’equip de govern va optar per accelerar-ho. La intenció és que, així, també es pugui avançar l’inici de les obres, que començarien al març. El cost total de la sala polivalent és d’1,3 milions d’euros, sense IVA, que en un 80% s’han de finançar amb aportacions d’altres administracions. Que el projecte estigui aprovat ha de facilitar que es puguin trobar els recursos que falten.
L’equip de govern integrat per CiU i Fem va tenir el suport dels tres regidors d’Esquerra-Junts per Torelló, que van demanar celeritat, i dels dos del PSC en la votació. Els tres representats de la CUP hi van votar en contra, perquè consideren que la sala és una obra faraònica, i que depèn massa del finançament extern.
L’espai ha de substituir l’obsoleta carpa municipal de la mateixa zona esportiva, i donar cobertura a les entitats de Torelló perquè hi puguin desenvolupar tan activitats esportives com de caire recreatiu i popular.
En el ple d’aquest dilluns, l’ajuntament torellonenc va aprovar adherir-se a la xarxa de municipis acollidors, per rebre refugiats.
I també hi va haver el vist-i-plau perquè el consistor formi part del patronat de la Fundació Universitària Balmes, l’òrgan titular de la Universitat de Vic. De fet, ja feia temps que el municipi havia demanat tenir-hi presència. Anna Erra va prendre el compromís que si era alcaldessa de Vic, i presidenta del patronat de la Fundació, l’alcalde de Torelló hi entraria com a patró. L’acord estableix, entre d’altres, que la FUB i l’Ajuntament col·laboraran per desenvolupar activitats i projectes i per potenciar el territori. Excepte la CUP, que hi va votar en contra perquè la seva aposta és per l’ensenyament públic, la resta de grups van donar suport a què el consistori s’integri dins de la fundació de la UVic.
Notes de premsa de l’Ajuntament de Torelló
El ple de Torelló aprova el projecte de la sala polivalent
El ple de l’Ajuntament de Torelló va aprovar, aquest dilluns, el projecte bàsic i d’execució per a la construcció de la sala polivalent a la zona esportiva municipal. Aquest és un dels projectes ‘estrella’ del Pla de Barris de Torelló i vol donar cobertura a les necessitats de les entitats del municipi, mancades d’un gran espai públic.
L’acord no va ser unànime perquè la CUP en va discrepar, en considerar l’obra “faraònica i desmesurada”, alhora que posava en qüestió la idoneïtat d’un equipament “d’aquesta envergadura”. En canvi, Lluís Sabatés (ERC) va defensar el projecte perquè “és una necessitat per a totes les entitats de Torelló” i va demanar a l’equip de govern que faci el possible per agilitar els tràmits. El regidor d’Urbanisme, David Forcada, va mostrar-se satisfet per poder avançar un mes el calendari previst -ja que l’exposició pública finalitzava el mateix dia del ple- i es va comprometre a escurçar tant com es pugui els terminis, confiant que “abans del març puguin començar les obres”. Replicant a la CUP, va afegir que el fet que el projecte es sustenti amb moltes subvencions de les administracions, “és una garantia pel finançament”. El projecte aprovat contempla, a més de les obres, l’activitat que es desenvoluparà a l’espai, és a dir activitats esportives i activitats de caire recreatiu i popular. El cost total del projecte puja a 1.358.736,24 euros, xifra a la qual cal sumar-hi l’IVA.
En un altre punt de l’ordre del dia es va aprovar la modificació puntual de la revisió del Pla General, redactada pels Serveis tècnics Municipals, per la regulació dels usos religiosos. L’octubre de 2014, el ple va acordar la suspensió de l’atorgament de les llicències d’edificació, reforma, rehabilitació o enderrocament de construccions, d’instal•lació o ampliació d’activitats o usos, sempre que tinguin relació amb l’ús religiós o centres de culte de nova implantació, per tal d’estudiar amb deteniment l’ordenació de l’ús religiós al casc urbà del municipi. El desembre de l’any passat es va fer l’aprovació inicial d’una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana. I ara s’han introduït els canvis necessaris per a la seva aprovació definitiva. Com van destacar ERC i la CUP, aquest tràmit facilitarà que les confessions religioses del municipi –com la musulmana- puguin tenir el seu local de culte.
El ple també va donar llum verd a la recuperació de la paga extraordinària que es va deixar de pagar el desembre de 2012 als empleats municipals.
En el capítol de mocions, tots els grups van donar suport a una proposta per a l’adhesió de Torelló a la Xarxa de Municipis Acollidors (prèvia retirada per part del PSC d’una moció semblant). En base a aquesta moció, Torelló es compromet a participar activament en el treball per pal•liar la crisi dels refugiats que es dirigeixen a Europa buscant asil. En el seu torn, Francesc Manrique (CUP) va subratllar el paper de Torelló “com a poble acollidor” i va demanar autocrítica pel drama dels refugiats. En el mateix sentit es van expressar Francesc Rivera (PSC) i Jordi Casals (ERC), que va destacar que Torelló “ha estat sempre un poble solidari i implicat”, referint-se especialment a la feina feta arran de la guerra dels Balcans. Finalment, la regidora de Benestar Social, Carme Francolí, va esmentar el treball de diverses entitats del municipi i del mateix Ajuntament i va recordar l’experiència del treball de Torelló per Bòsnia. Per això, la regidora es va comprometre, en nom de l’Ajuntament, a aportar “tota l’ajuda que puguem, en funció dels nostres mitjans, sense abandonar cap dels altres projectes que tenim en marxa”.
La segona moció, que demanava la dignificació de la víctima del franquisme desenterrada al Mas El Puig, es va retirar a instàncies de la CUP i va ser posposada per al proper ple, quan els grups l’hagin pogut debatre i consensuar.
En el torn de precs i preguntes, l’alcalde accidental, Manel Romans, va assegurar que en el tema del Bus Exprés i de les queixes per la pèrdua de viatges directes a Barcelona des de Manlleu, Torelló i Sant Pere, l’Ajuntament estarà al costat del de Manlleu en les reunions i gestions que es portin a terme amb l’empresa i amb la Generalitat.
Finalment, el regidor d’Ensenyament, Marc Fontserè, va explicar les gestions que s’estan fent per tal de donar sortida a la previsible demanda de places de Secundària per al curs 2016-2017 i que comportaria –segons les alternatives que avalua el Departament- la conversió del Marta Mata en institut-escola o la posada en marxa d’un nou institut.
Torelló ingressarà a la Fundació Universitària Balmes, òrgan titular de la UVic
L’Ajuntament de Torelló s’integrarà a la Fundació Universitària Balmes, després de l’acord que es va prendre en el ple municipal d’aquest dilluns. D’aquesta manera, Torelló passarà a formar part de l’òrgan de decisió de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
El ple va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament a la Fundació Universitària Balmes i els estatuts que la regulen, així com el conveni de col•laboració entre les dues institucions. L’acord contempla la voluntat de l’Ajuntament de Torelló de participar en la FUB “per promoure i enfortir el projecte de territori i establir vies de col•laboració amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya”.
L’alcalde accidental, Manel Romans, va destacar la importància “de ser dins els òrgans de decisió de la UVic” i va celebrar poder-ne formar part ja que “feia temps que ho havíem demanat. Després d’unes converses de l’alcalde amb l’Ajuntament de Vic, Anna Erra va agafar el compromís que, si era alcaldessa, Torelló entraria a la FUB”. Jordi Casals (ERC) també va mostrar la satisfacció del seu grup perquè “sempre hem cregut que Torelló hi havia de ser. Tot i que hi ha coses de la UVic que no veiem clares, des de dins es pot influir”.
La proposta va rebre el vot favorable de tots els grups tret de la CUP, per coherència ideològica, ja que els seus postulats estan a favor de l’educació pública.
En base al conveni, l’alcalde de Torelló serà patró de la Fundació Universitària Balmes. Entre els objectius de l’acord hi ha incentivar les relacions de caràcter cultural, acadèmic, científic i institucional entre la UVic i l’Ajuntament de Torelló; treballar conjuntament en el desenvolupament d’activitats de cultura, formació, innovació, transferència de coneixement, esport, educació, benestar social i empresa, i en la difusió en matèries d’interès comú per a ambdues institucions i el seu àmbit territorial; col•laborar en la promoció, potenciació i desenvolupament del territori; fomentar el debat i l’intercanvi d’experiències sobre tots aquells temes que puguin beneficiar ambdues institucions; col•laborar en la difusió de la UVic i especialment de la formació que s’hi ofereix i les activitats de tipus divers que s’hi duen a terme; col•laborar en l’estudi i l’execució de projectes i iniciatives que reportin beneficis a la projecció de la UVic i del municipi de Torelló; estimular l’intercanvi recíproc d’informació sobre temes d’investigació, llibres, publicacions i altres recursos i materials d’interès per a ambdues institucions i el seu territori.
{{ comment.text }}