EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les renúncies a l’escó del Parlament

De Puigdemont a Budó, Sabrià o Torrent: els 16 diputats electes de JxCat i ERC que han renunciat a l’acta

ACN
16/08/2021
Vic

Des que el Parlament va inaugurar la tretzena legislatura el passat 12 de març del 2021, els diputats que conformen el Ple han anat canviant a mesura que avançava el curs polític. En total, 16 candidats que van sortir elegits a les eleccions del 14 de febrer en les seves respectives circumscripcions ja no ocupen el seu escó a la cambra catalana, a més d’algun canvi d’última hora a les llistes electorals. Tots van postular per ERC o JxCat i han assenyalat motius diversos per renunciar a la seva acta, des d’haver estat escollits per exercir altres càrrecs institucionals, com els exconsellers de JxCat Meritxell Budó i Damià Calvet, fins la voluntat de centrar-se en el seu departament actual, com és el cas de les conselleres Vilagrà i Jordà.Dos casos diferenciats són els de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller d’Acció Exterior, Bernat Solé. Puigdemont, tot i presentar-se com a cap de llista de JxCat, ja havia manifestat la seva voluntat de mantenir-se com a eurodiputat. Així doncs, el 10 de març va registrar formalment la renúncia a l’acta de diputat, i va permetre al llavors vicepresident de la cambra, Josep Costa, que era el següent de la llista de Junts per Barcelona, formar part de l’hemicicle. L’endemà, però, Costa també va descartar prendre possessió del càrrec i Glòria Freixa va ocupar el seu lloc.

Per la seva banda, l’exconseller d’Acció Exterior Bernat Solé va haver d’abandonar la segona posició a la llista d’ERC per la circumscripció de Lleida, per darrere de Marta Vilalta, en ser inhabilitat pel TSJC en la causa de l’1-O. El va substituir l’exconsellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Meritxell Serret, per la qual cosa Solé no va arribar ni a ser elegit diputat.

Ball de càrrecs i salts al Govern

Després que el cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, fos investit president, va iniciar-se durant el mes de juny el tradicional ball de càrrecs en què destacats diputats dels dos partits que formen el Govern van saltar a l’executiu. Un cas paradigmàtic va ser el de l’exportaveu i exconsellera de la Presidència Meritxell Budó, cara visible del Govern de Quim Torra, que va deixar el Parlament per incorporar-se a la conselleria de Salut com a secretària d’Atenció Sanitària i Participació. El seu escó el va ocupar l’exalcalde de Sallent David Saldoni.

Per part d’ERC, l’exconsellera de Justícia Ester Capella va passar a ser la delegada del Govern a Madrid; Sergi Sabrià, el director de l’oficina del president de la Generalitat; i Anna Caula, secretària general de l’Esport, deixant els seus escons en mans de l’exdelegada del Govern a la Catalunya Central Alba Camps; el regidor de Lloret de Mar (Selva) Jordi Orobitg, i l’alcaldessa d’Ordis (Alt Empordà), Anna Torrentà. La número 5 dels republicans a Lleida, Montserrat Fornells, també va abandonar l’hemicicle en esdevenir la directora general d’Administració Local.

Pel que fa al grup parlamentari de JxCat, dos dels quatre diputats que va aconseguir en la demarcació de Tarragona, Eusebi Campdepedrós i Teresa Pallarès, van renunciar a l’acta en ser nomenats secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia i delegada del Govern a Tarragona, respectivament. Un cas similar va ser el de l’exconseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que, en ser designat president del Port de Barcelona, va entrar a l’hemicicle Lourdes Ciuró. Tanmateix, la nova consellera de Justícia també va renunciar-hi, de manera que el càrrec va acabar recaient en Ester Vallès.

Cap conseller és diputat al Parlament

A més de Ciuró, la resta de consellers de JxCat i ERC que van ser elegits diputats també han deixat la cambra catalana per deslliurar-se del pes de l’activitat parlamentària: el vicepresident Jordi Puigneró i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; així com la titular de Presidència, Laura Vilagrà, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i la titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Al Consell Executiu només el president Aragonès manté l’escó.

Amb tot, el primer període de sessions de l’actual legislatura ha acabat amb 7 renúncies per part de diputats d’ERC i 9 de JxCat, si es tenen en compte aquells diputats que, tot i no resultar escollits directament el 14-F, van poder formar part posteriorment del Ple però ho van rebutjar per motius diversos. Els relleus han donat pas a noves cares a l’hemicicle, com la dels diputats republicans Alba Camps, Eugeni Villalbí o Ángeles Llive, i les de Pere Albó, Joaquim Calatayud o Irene Negre, de Junts.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't