EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les turbines de Manlleu cobreixen un terç del consum de l’enllumenat

L’Ajuntament vol produir el 50% d’energia municipal aquest mandat

Els diners que generen les turbines del canal industrial de Manlleu que gestiona l’Ajuntament permeten cobrir un terç del consum de l’enllumenat públic, que inclou, a banda del dels carrers, també els edificis municipals com el pavelló i les piscines, assegura el primer tinent d’alcalde i regidor de Serveis Territorials, Enric Vilaregut (ERC). El procés pel qual Manlleu es va poder fer càrrec d’algunes minicentrals hidroelèctriques és peculiar. A finals de la dècada dels 90 les fàbriques van deixar de funcionar i es van enderrocar. Tot i això, es van conservar les turbines “pel capteniment de l’enginyer municipal [Toni Freixanet], que tenia experiència en turbines perquè havia treballat a la fàbrica de Vila-seca”, remarca Vilaregut. Amb la reparcel·lació de la zona de les Hortes l’Ajuntament va passar a tenir la propietat de les turbines aprofitant que en aquests casos hi ha d’haver una compensació per a l’Ajuntament. De mica en mica les van anar arreglant i el 2007 es va començar a fer energia.

El consistori va adquirir quatre salts. Per una banda, els de Can Sanglas –el Museu del Ter–, on hi ha dues turbines, una que s’explota i l’altra que s’utilitza de forma pedagògica per ensenyar als visitants com funcionaven. Per altra banda, hi ha els de les antigues tres fàbriques –Flitex, Buixó i Salamí–, de les quals utilitzen les turbines de les dues primeres i la tercera per ara no està donada d’alta a l’ACA, explica Vilaregut. Entre totes generen al voltant d’1 milió de kW a l’hora, que suposen uns 75.000 euros anuals, l’equivalent a aquest terç del que gasten en equipaments municipals. L’energia s’exporta a la xarxa i es cobra una tarifa; i per contra, la que es consumeix es compra a la companyia elèctrica. D’altra banda, a Manlleu hi ha dues minicentrals més, una al Molí Muntada, fora d’ús, i una a Can Rata que gestiona un privat.

El regidor explica que la idea és “arribar a produir el 50% de l’energia municipal aquest mandat”. A aquest objectiu s’hi arribaria per una banda reduint el consum amb mesures com el canvi a sistema led, fent domòtica als edificis municipals i també instal·lant plaques solars per produir energia fotovoltaica, diu Vilaregut.

LA PREGUNTA

Cal prendre mesures preventives davant fenomens com la DANA?

En aquesta enquesta han votat 156 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't