El programa Teleictus s’ha ampliat a la comarca del Ripollès. A partir d’ara, els professionals del Servei d’Urgències de l’Hospital de Campdevànol estaran en contacte telemàticament amb els del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, que els indicaran quin és el tractament més òptim per als pacients que pateixin un ictus.
A la Regió Sanitària de Girona, el sistema el van estrenar l’any 2012 els hospitals de Figueres i Palamós. La previsió és que es puguin realitzar una quinzena de connexions cada any des del Ripollès i que en el 50% dels casos es pugui avançar a Campdevànol el tractament trombolític.
L’objectiu de la comunicació és que els neuròlegs de guàrdia ajudin els professionals comarcals amb el diagnòstic, per tal que es pugui aplicar el tractament al pacient tan ràpid com sigui possible. Aquesta pràctica permet avançar l’inici del tractament, fet que contribueix a eliminar o disminuir les seqüeles de l’ictus.
La instal·lació de Teleictus de què s’ha dotat Campdevànol permet la connexió a través d’equips portàtils (dispositius mòbils i tauletes), de manera que, de forma pionera a tot l’Estat espanyol, es pot utilitzar des de qualsevol ubicació.
Des que es va posar en marxa el Teleictus a la Regió Sanitària de Girona s’han atès telemàticament un total de 203 pacients, 106 de Palamós i 97 de Figueres. Durant l’any 2018 s’han dut a terme 40 connexions, de les quals la meitat dels pacients van rebre tractament trombolític.
L’ictus
Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral i només el 50% arriben a l’hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, a un braç i/o a una cama d’un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.
L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l’ictus a la Regió de Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus aguts cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70% d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos.
{{ comment.text }}