Entre els símptomes més habituals de la Covid-19 hi ha febre, tos i cansament, però sovint la malaltia també provoca diarrea i la pèrdua del gust, l’olfacte i les ganes de menjar. Això representa un risc nutricional que pot agreujar el pronòstic dels pacients, sobretot si es tracta de col·lectius vulnerables com gent gran o persones que conviuen amb patologies cròniques. A fi d’evitar aquesta situació i propiciar la recuperació dels malalts, l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic compta amb un menú específic que no és que augmenti la quantitat de menjar, sinó la densitat calòrica i proteica dels aliments que ingereixen els pacients hospitalitzats amb coronavirus.
Segons expliquen des del centre, això es concreta en una dieta “de fàcil masticació i fraccionada en cinc àpats (esmorzar, dinar, berenar, sopar i ressopó)”. Els primers plats, que acostumen a ser cremes, sopes i arròs caldós, s’enriqueixen amb proteics naturals com l’ou, el pernil o el formatge, mentre que els segons solen ser de peix o de carn de textura tova. El berenar i el ressopó estan compostos per un lacti. A banda del menú en si, els pacients també reben una targeta informativa on se’ls recomana començar pel segon si no tenen gana, o que masteguin bé i a poc a poc. Paral·lelament, els professionals valoren de manera personalitzada si cal afegir algun suplement a la dieta.
Aquesta estratègia s’ha desenvolupat en coordinació amb l’empresa Serhs Food, que gestiona la cuina de l’Hospital Universitari de la Santa Creu. Parteixen de les indicacions d’experts en nutrició clínica que apunten que “la teràpia nutricional ha de considerar-se part del tractament bàsic dels pacients amb Covid-19”. Actualment en aquest centre n’hi ha cinc d’ingressats.
{{ comment.text }}