EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’oportunitat de la tecnologia

El CEO de la Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau, posa sobre la taula els canvis que arriben amb la digitalització i tecnologies com el 5G en el darrer Àgora d’Opinió


08/05/2021
Vic

El canvi tecnològic que ja està fent el procés cap a una revolució industrial servirà per reactivar l’economia, segons Carlos Grau, CEO de la Mobile World Capital Barcelona, que va ser el ponent de la darrera Àgora d’Opinió que es va fer dimarts en format virtual. Grau és enginyer de formació i va ser pioner en la formació tecnològica i en certa manera “visionari”, com el van definir en la presentació tant Josep Arimany, president de Creacció, com Joan Turró, director general de la Fundació Universitària Balmes.

En la conferència i en les respostes a les preguntes que se li van fer va deixar molt clar que Barcelona i Catalunya estan ben posicionades en aquest camí cap al canvi industrial i de tota la societat a causa de les noves tecnologies. Es va centrar especialment en la tecnologia 5G –sobre la qual es presentarà la setmana que ve una prova pilot a Osona– i en la necessitat de formació de tota mena en aquest camp. “Està clar que les feines que són repetitives les faran robots, però el darrer any s’han creat 15.000 llocs de treball nous a Catalunya per la digitalització i no hem estat capaços de cobrir-ne un 50%”, va dir. La solució és clara, va insistir, “formem-nos en competències que ajudin a entrar en aquests llocs de treball persones que fins ara no ho estaven. Dins de cada treballador hi pot haver un potencial analista de dades”. L’anticipació al que ja està venint és el que toca fer, va dir, i en aquest sentit va posar d’exemple el programa The Collider de la fundació del Mobile, on “es forma, es creen projectes i es fan créixer empreses amb valor afegit”.

En tot aquest canvi, que “és disruptiu i per tant suposa oportunitat”, el que no es pot fer és “deixar ningú enrere”. Segons les seves previsions, l’aplicació de la tecnologia 5G permetrà per la velocitat que té i la mínima capacitat de resposta “el que hem anomenat com l’internet de les coses”, i això traduït vol dir que “veurem robots connectats, vehicles autònoms, elements que es parlen entre ells i que permetran una millor seguretat per a les persones”, però també desplegarà les millores en el camp domèstic, més enllà de l’industrial, “sobretot en sectors com el sanitari o l’educatiu”. Tot això amb un consum d’energia del 90% i que serà viable en els propers cinc anys. Alhora “permetrà una reducció de les diferències tecnològiques en el territori i per tant una oportunitat pels pobles”. Un món que ja treu el cap i que cal tractar “amb ètica”, segons Grau, que considera que la persona “continua sent el centre tot i la tecnologia”.

La transferència, l’assignatura pendent

La transferència del coneixement i de la tecnologia és l’assignatura pendent a Catalunya, segons Carlos Grau, per part de les universitats, que han “afavorit més la publicació de papers que la transferència”. Grau va reconèixer que hi ha “meravelles en la ciència” però que no se’n desprèn la viabilitat, tot i recordar que s’hi han de sumar “empreses tractores al territori que impulsin projectes”.

Barcelona i Catalunya tenen l’ecosistema adequat –1.500 start-ups, una ciutat que és la quarta més atractiva per atraure talent, la connexió amb grans hubs que no tenen altres ciutats i un 60% de les ampliacions de capital –, però “ens falta connectar aquests mons. Que un científic pugui ser també emprenedor, després treballador d’una gran corporació i tornar al punt de partida com a investigador” seria important, va dir, i que l’administració “ha d’afavorir que passi i no molestar”. 

 

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 875 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't