El ple de l’Ajuntament de Manlleu ha adjudicat aquesta setmana la recollida de residus porta a porta a Cespa, la companyia que ja participava en un 45% de l’empresa mixta del Consell Comarcal. Si no hi ha contratemps d’última hora, l’equip de govern manté la previsió de destinar aquest gener i febrer a campanyes de comunicació i començar amb el nou sistema en indústries i comerços pel març. Al maig s’hi sumaria la recollida de residus domèstics als barris perifèrics i al cap d’un mes, el centre de Manlleu i l’Erm.
El contracte, amb una durada de vuit anys, supera els 23 milions d’euros i també inclou la neteja viària. A banda de Cespa, que va obtenir 88,68 punts, a la licitació s’hi va presentar Fomento de Construcciones y Contratas (60,18 punts). Pel que fa a la recollida de voluminosos (490.000 euros), el concurs estava reservat a centres especials de treball i hi ha optat únicament la fundació Tac Osona.
L’adjudicació de tots dos contractes va tirar endavant dimarts per unanimitat del consistori. Maite Anglada, regidora de Medi Ambient, qualificava el moment “d’històric”. Amb el canvi de sistema l’objectiu és avançar cap a la sostenibilitat i el 2023, que els ciutadans paguin més o menys segons el volum de residus que generen. Albert Generó va reiterar explícitament el suport de la CUP al porta a porta, però recordava que la seva aposta estratègica passa a llarg termini per “models 100% públics”.
En la mateixa sessió extraordinària, telemàtica a causa de la covid-19, es van desestimar les al·legacions que ha presentat el grup de Manlleu En Comú a l’increment del 5% de l’IBI i la taxa de deixalles domiciliària, que passarà l’any vinent de 135 a 142 euros. Segons Eduard Robles (ERC-JfM), regidor d’Hisenda, la crítica dels augments no anava acompanyada de cap alternativa sobre com mantenir els ingressos de l’Ajuntament.
El PSC i la CUP es van abstenir en la votació. La socialista Marta Moreta va prendre la paraula només per deixar constància que, tot i no tenir representació al consistori, aquestes al·legacions les havia presentat un grup polític. Generó, de la CUP, va dir que els increments i les davallades d’impostos per se no són bons ni dolents, sinó que el que caldria és aprofundir en progressivitat i “que pagui més qui més té”.
{{ comment.text }}