Canviar el model del Sarró, reindustrialitzar la planta de General Cable o recuperar la casa d’oficis. Són tres de les més de 120 línies d’actuació amb les quals l’Ajuntament de Manlleu s’ha adherit a l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció que neix del compromís dels estats membres de les Nacions Unides per protegir el planeta i millorar la vida de les persones. Així, la voluntat és desplegar a escala local polítiques encaminades a la fi de la pobresa, la promoció de l’energia neta o, entre d’altres, el consum responsable i el creixement econòmic. En el cas de Manlleu es concreta en 35 grans reptes pels quals posteriorment s’han definit línies d’actuació.
El pla arriba després d’una diagnosi en què han participat totes les àrees de l’Ajuntament i agents externs com empreses, escoles o el Grup de Defensa del Ter. També incorpora indicadors i tres òrgans de governança que avaluaran si s’està avançant d’acord amb els compromisos. Tal com explica David Bosch (JxCat), regidor d’Agenda 2030 Manlleu, un primer pas que ja s’ha fet és adaptar el Pla d’Actuació Municipal al compliment dels ODS, però l’objectiu és incorporar-los també a tota la resta i que es treballi de manera “transversal i coordinada” en pro de la sostenibilitat tant a dins com a fora de l’Ajuntament. A mesura que passin els anys, això s’hauria de materialitzar en accions com implantar la figura d’educadors de carrer, promoure comunitats locals d’energia o desviar el trànsit de mercaderies pesades del centre de la ciutat.
L’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido (ERC-JfM), destacava durant la presentació de l’Agenda 2030 que, amb aquest pla, Manlleu “torna a ser pioner” i un municipi “de referència”, igual que en “administració electrònica o el portal de transparència”.
L’OPOSICIÓ
El ple de l’Ajuntament de Manlleu va aprovar el full de ruta de l’Agenda 2030 a l’última sessió ordinària, el febrer passat. Hi van votar a favor els dos grups de govern (ERC-JfM i JxCat) i el regidor no adscrit. La CUP ho va fer en contra i el PSC es va abstenir.
MARTA MORETA (PSC) | “Estem plenament conscienciats que hem d’avançar en aquest camí, i creiem que és bo treballar l’Agenda 2030, però veiem aquest full de ruta com un esbós, una declaració d’intencions molt inicial. El document no concreta, està ple d’infinitius, quan el que necessitaríem és un pla estratègic. El POUM, que té molt a dir en mobilitat, educació… També hauria d’anar lligat als ODS, però fins ara no sembla que s’hagi tingut en compte. Cal un treball molt més profund i molt més parlat amb tothom.”
MAIRA COSTA (CUP) | “L’Agenda 2030 ha de ser una eina de ciutat per caminar cap a una societat més justa, però per aconseguir-ho cal una transformació radical del model socioeconòmic actual, sobretot en decreixement, ja que el planeta és finit. La proposta de l’equip de govern no va en aquest sentit. Es continua estimulant el capitalisme neoliberal, no veiem que s’aposti pels serveis públics, no s’ha prioritzat l’educació… L’agenda no ataca les causes i en el fons acaba perpetuant la crisi social i ecològica.”
{{ comment.text }}