EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Més d’un centenar de fonts de les Guilleries i Savassona, amb lupa

L’abandonament és la principal problemàtica a què s’exposen

El 9 Nou
13/06/2023
Vic

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar de la UVic-UCC i la UdG ha elaborat un estudi en el qual ha analitzat, durant el període 2021-2022, 124 fonts de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i els pobles que en formen part, com són Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d’Osormort, Tavèrnoles i Vilanova de Sau. Aquesta recerca ha valorat l’estat de les fonts per tal d’abordar-ne la gestió, la conservació i la millora.

Tal com explica David Soler, professor de la UdG i codirector de la Càtedra, en aquest actualitzat inventari de fonts s’hi ha trobat “de tot”, “des de la font supercuidada fins a la que està perduda”. Per tant, “hi ha una disparitat” entre aquest centenar.

Segons Soler, es divideixen entre dos nivells: el valor sociocultural i l’interès natural. Certament, aquelles que són més conegudes, turístiques o a prop de les zones urbanes tenen un valor més sociocultural, mentre que en l’entorn rural tenen un paper ambiental.

En aquest segon cas, la principal problemàtica a la qual s’enfronten és l’abandonament. Algunes d’aquestes fonts “han perdut la funció que tenien quan eren utilitzades per la gent de pagès”. A conseqüència d’aquest abandó de la vida rural també hi ha hagut una expansió dels boscos, que també acaba impedint el flux de l’aigua fins a les fonts. A tot això, s’hi suma que “la gestió forestal és lluny de ser òptima”.

“Hi ha algunes fonts que s’han perdut per l’abandonament del territori”, afegeix. Precisament, l’estudi ha permès situar i caracteritzar 124 fonts de manera completa o parcial, mentre que 57 no s’han pogut descriure per ser inaccessibles o bé perquè han desaparegut. Tot i això, també hi ha hagut alguna sorpresa i se n’ha trobat alguna d’inèdita, després de conversar amb pagesos o propietaris forestals. Ara bé, “dir-ne font és forçar la definició”, perquè són més brolls d’aigua.

Pel que fa a la qualitat de l’aigua, “és ben conegut el problema dels nitrats”, diu Soler, destacant que mentre a Savassona “no és una problemàtica de tanta envergadura”, al sector de les Guilleries no hi ha aquest problema.

A més d’inventariar-les, aquest treball també ha proposat pautes de gestió. Com a actuacions, doncs, l’estudi indica que caldria “prioritzar els esforços per mantenir les fonts” que es troben en bon estat, millorar les que necessitin intervencions i restaurar les que estiguin malmeses i puguin fer créixer el valor natural i/o cultural de l’entorn.

En segon pla, també s’apunta que convindria recuperar fonts perdudes, que poden contribuir a la qualitat ambiental del lloc on es troben. Això ja “requereix més esforços”.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 56 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't