La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar de la UVic-UCC i la UdG ha elaborat un estudi en el qual ha analitzat, durant el període 2021-2022, 124 fonts de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i els pobles que en formen part, com són Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d’Osormort, Tavèrnoles i Vilanova de Sau. Aquesta recerca ha valorat l’estat de les fonts per tal d’abordar-ne la gestió, la conservació i la millora.
Tal com explica David Soler, professor de la UdG i codirector de la Càtedra, en aquest actualitzat inventari de fonts s’hi ha trobat “de tot”, “des de la font supercuidada fins a la que està perduda”. Per tant, “hi ha una disparitat” entre aquest centenar.
Segons Soler, es divideixen entre dos nivells: el valor sociocultural i l’interès natural. Certament, aquelles que són més conegudes, turístiques o a prop de les zones urbanes tenen un valor més sociocultural, mentre que en l’entorn rural tenen un paper ambiental.
En aquest segon cas, la principal problemàtica a la qual s’enfronten és l’abandonament. Algunes d’aquestes fonts “han perdut la funció que tenien quan eren utilitzades per la gent de pagès”. A conseqüència d’aquest abandó de la vida rural també hi ha hagut una expansió dels boscos, que també acaba impedint el flux de l’aigua fins a les fonts. A tot això, s’hi suma que “la gestió forestal és lluny de ser òptima”.
“Hi ha algunes fonts que s’han perdut per l’abandonament del territori”, afegeix. Precisament, l’estudi ha permès situar i caracteritzar 124 fonts de manera completa o parcial, mentre que 57 no s’han pogut descriure per ser inaccessibles o bé perquè han desaparegut. Tot i això, també hi ha hagut alguna sorpresa i se n’ha trobat alguna d’inèdita, després de conversar amb pagesos o propietaris forestals. Ara bé, “dir-ne font és forçar la definició”, perquè són més brolls d’aigua.
Pel que fa a la qualitat de l’aigua, “és ben conegut el problema dels nitrats”, diu Soler, destacant que mentre a Savassona “no és una problemàtica de tanta envergadura”, al sector de les Guilleries no hi ha aquest problema.
A més d’inventariar-les, aquest treball també ha proposat pautes de gestió. Com a actuacions, doncs, l’estudi indica que caldria “prioritzar els esforços per mantenir les fonts” que es troben en bon estat, millorar les que necessitin intervencions i restaurar les que estiguin malmeses i puguin fer créixer el valor natural i/o cultural de l’entorn.
En segon pla, també s’apunta que convindria recuperar fonts perdudes, que poden contribuir a la qualitat ambiental del lloc on es troben. Això ja “requereix més esforços”.
{{ comment.text }}