Tot i que el desig que els Reis portessin salut era generalitzat a moltes cartes, de moment la pandèmia no afluixa. Els indicadors es mantenen a l’alça tant a Osona com al Ripollès. Aquest dijous, el primer de 10 dies amb un nou enduriment de les restriccions, va portar gent als carrers per fer canvis després de Nadal o recollir regals tocatardans, però les rebaixes d’hivern han arrencat condicionades pel confinament municipal i el fet que els comerços que no venen productes de primera necessitat hauran d’abaixar la persiana tant aquest dissabte i diumenge com els de la setmana entrant.
Això fa que el sector encari la campanya desencoratjat i amb perspectives pessimistes. La majoria de botigues coincideixen que amb les compres de proximitat han acabat mig salvant el Nadal, però les de roba tenen coll avall que ara serà impossible vendre tot l’estoc. “El gener l’esperàvem per les rebaixes, però a part del confinament municipal ens trobem que no ens deixen obrir el cap de setmana més fort de l’any”, explica Núria Palau des de Tot Temps de Vic.
D’una banda, el sector intueix que els 10 dies d’enduriment de les restriccions s’acabaran allargant molt més i de l’altra, desconfia sobre com es materialitzarà la línia d’ajudes de 10 milions d’euros que ha anunciat el govern de la Generalitat. “Entenem que haguem de tancar per salut, però no ens abaixen els impostos, no podem deixar de pagar les quotes dels autònoms… Tenim la sensació que estem pilotant les nostres empreses amb els ulls tapats”, diu Alexandra Chiriac, propietària de Trendy Moda de Torelló.
Temen que l’enduriment s’allargarà més de 10 dies
Una de les particularitats d’Osona és que, a l’hora d’anar a comprar, existeix una elevada mobilitat des de pobles petits cap a d’altres de més grans, i que la comarca també atreu població de territoris veïns. “Tenim clients del Bages, el Ripollès, Olot i la banda de Girona… Però ara tot això quedarà frenat i hem de veure quina repercussió acaba tenint”, explica Ramon Isern, d’Electrodomèstics Isern de Vic. Ells venen aparells informàtics i de telecomunicacions, articles que es consideren essencials, de manera que el cap de setmana podran mantenir oberta una part de la botiga. Federòptics Francolí de Torelló és un altre exemple dels comerços que queden al marge de les restriccions, en aquest cas pel seu vessant sanitària. Tal com explica Anna Francolí, graduar o entregar ulleres és imprescindible, i per assegurar que cap client es trobi amb dificultats els estan facilitant autoritzacions conforme tenen cita prèvia: “Durant la campanya de Nadal la gent ha fet molta compra local, això és bo, però per contra Torelló atreu molts veïns de pobles de l’entorn que entre la por i el confinament municipal hi ha el risc que ara no hi siguin tant”. Restringir els desplaçaments és també una mala notícia des del punt de vista de Mònica Oliveras, de la Botiga de les Escales de Vic, que apunta que “el nostre públic és molt de la comarca” i amb el confinament municipal “gairebé és com estar tancats sense que el comptador de costos s’aturi. El govern s’omple la boca amb la promoció del comerç local, però després no té en compte la realitat de les botigues petites”.
L’enduriment de les mesures forma part d’un nou paquet de restriccions que també inclou el tancament de les grans superfícies comercials i els gimnasos, a més a més de la suspensió de les activitats extraescolars que no es porten a terme als centres educatius (vegeu pàgina 5). Al Ripollès, coincidint amb l’entrada en vigor de limitacions més estrictes arreu de Catalunya, hi han decaigut les mesures en actiu des del 23 de desembre, compartides amb la Cerdanya i que no han servit per millorar els indicadors, ja que durant l’última setmana el risc de rebrot ha crescut de 1.258 a 1.528 punts i el ritme de propagació del SARS-CoV-2, de 0,87 a 1,13, és a dir que cada nova onada de 100 infectats acaben transmetent el virus a 113 persones més. Aquestes xifres mantenen la comarca al capdavant de les que presenten pitjors indicadors, només per darrere de la Cerdanya (risc de rebrot de 2.610 punts). També val a destacar que des d’any nou Ripoll acumula més de 50 casos positius, un nombre alt en proporció als seus 10.865 habitants.
Pel que fa a Osona, la Covid-19 també hi ha entrat novament en fase d’expansió, amb una Rt d’1,40 i un risc de rebrot que s’eleva de 404 a 612 punts, igualant els registres de principis de novembre, just després de superar les setmanes més crítiques de la segona onada de la pandèmia. L’Hospital Universitari de Vic i l’Universitari de la Santa Creu han reportat els últims dies 11 defuncions per causes relacionades amb el SARS-CoV-2 i a hores d’ara entre tots dos centres hi ha ingressats 57 pacients amb coronavirus, 7 dels quals requereixen cures intensives.
INGRESSOS SENSE COVID A CAMPDEVÀNOL
Després de donar per superat el brot intern que es va detectar fa un mes, l’Hospital de Campdevànol torna a admetre malalts amb patologies més enllà de la Covid-19. Una part dels treballadors de baixa s’han reincorporat a la feina –en queden 11 d’afectats–, i actualment s’està atenent 18 pacients amb el virus i 11 que, malgrat ja no donar positiu, continuen recuperant-se dels seus efectes. El gerent del centre, Joan Grané, recorda que ara perceben el relaxament dels dies de Nadal. Per això llança una nova crida a la responsabilitat individual de la ciutadania, ja que la tercera onada pot ser “terrible” i, a banda dels malalts amb Covid, complicar encara més la situació de tots els que esperen operacions, tractaments i visites.
{{ comment.text }}