EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Mig segle de vida del MAP

La psicòloga i escriptora Cristina Casas i la periodista Marta Rudé són les autores de la publicació que fa un repàs al passat, el present i el futur de la Fundació MAP de Ripoll


13/12/2020
Ripoll

Fundació MAP. 50 anys construint futur és el títol del llibre que recull les vivències del primer mig segle d’història d’aquesta entitat ripollesa sense ànim de lucre, que porta treballant des de l’any 1968 per ajudar les persones amb discapacitat a tenir una vida plena. El llibre, escrit a quatre mans per la periodista Marta Rudé i la psicòloga i escriptora Cristina Casas –ambdues treballadores de l’entitat–, estava plantejat dins de la commemoració dels 50 anys de la fundació l’any 2018, “però s’ha allargat perquè havíem de compaginar la feina d’escriure’l amb altres activitats”, diu Casas. El llibre s’havia de presentar a l’abril coincidint amb el dia de la Verge de Montserrat, patrona de la fundació, però la pandèmia de la Covid-19 ho va estroncar. Tampoc es va poder fer durant el Sant Jordi d’Estiu al juliol, i finalment, tot i el brot detectat a la institució ara fa més d’una setmana, es va presentar el passat divendres, un dia després del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, amb la presència del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, en un acte més institucional.

El llibre, que consta de 124 pàgines i gairebé una vuitantena de fotografies, “és molt accessible pel públic a qui va dirigit, que són bàsicament els usuaris i les famílies del MAP”, diu Rudé. Pel que fa al contingut, parla del passat però es recolza en el present. És a dir, l’obra s’estructura a partir dels cinc suports que ofereix el MAP: a infants i joves, terapèutic amb els centres diürns, a l’activitat en comunitat, residencial i a la vida independent i al treball. Llavors, de cada suport se n’explica “l’origen, l’evolució i l’actualitat; tot complementant-ho amb testimonis”. A més, al final de cada capítol hi ha un resum en format de lectura fàcil. Elles també han fet 13 entrevistes a persones que relaten en primera persona la seva vivència amb el MAP, com per exemple la conversa entre Casilda Gómez i Eudald Maideu. La primera és l’actual patrona de la fundació des del 2007 i s’hi va implicar des de gairebé els seus inicis perquè va tenir un fill discapacitat, i el segon va ser un dels dos pediatres que van iniciar la identificació de nens amb discapacitat al Ripollès. “Si no existís la Fundació MAP, s’hauria de crear perquè és un servei necessari per al territori”, afirma Rudé.

Ara mateix, amb el suport de la Diputació de Girona, n’han imprès 700 exemplars. La majoria seran per als treballadors, persones ateses i famílies com a obsequi, però també se’n posaran a la venda a les llibreries i en diversos edificis de la fundació per 15 euros.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 879 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't