Aprofundir en el coneixement del tractament de les úlceres de peu diabètic va ser l’objectiu central de la tercera ‘Jornada d’atenció a les ferides cròniques’, que es va fer divendres al centre residencial El Nadal amb la participació d’uns 130 professionals de tot Catalunya i Andorra.
L’edició d’aquest 2018, promoguda novament per la Unitat Clínica de Ferides de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, amb el suport científic del grup de recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab), ha posat el focus en la cura d’una patologia present en les persones diabètiques i que apareix a causa d’una afectació progressiva en el sistema nerviós i, en alguns casos, també fruit d’una insuficiència arterial. La voluntat de la jornada ha estat la de contribuir a que es desenvolupi una atenció adequada en els malalts d’úlceres de peu diabètic, basada en l’evidència i fonamentada en la recerca constant que es desenvolupa des de diverses institucions.
En aquesta tercera edició, les conferències i taules rodones van tractar l’atenció de les ferides en el peu diabètic (com abordar-ne la infecció, quines opcions quirúrgiques existeixen i quan i com fer una descàrrega), els nous avenços metodològics i tècnics a l’hora de tenir-ne cura, i la importància de prevenir la seva aparició (a través del control metabòlic, l’avaluació dels peus, l’educació terapèutica i la millora biomecànica a l’hora de caminar mitjançant adaptacions, plantilles i calçat adequat).
La jornada d’enguany va incorporar com a novetat una sessió de comunicacions en format pòster per mostrar els resultats de la recerca en aquest àmbit. Entre els ponents més destacats hi havia el Dr. Miquel Sabrià, catedràtic de Medicina i coordinador del Màster en Diagnòstic i Tractament del peu Diabètic i metge a l’Hospital Germans Trias i Pujol.
Ubicada a l’Hospital Universitari de la Santa Creu des de l’any 2006, la Unitat Clínica de Ferides és un bon model d’atenció integrada en què hi participen també professionals del Consorci Hospitalari de Vic i on la recerca és compartida amb la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.
En els últims anys, el nombre de malalts i de ferides ateses a la UCF s’ha multiplicat. Es calcula que prop del 2% de la població tindrà una úlcera o ferida crònica al llarg de la seva vida. Es tracta d’un problema que afecta sobretot la gent gran i que comporta greus afectacions en la vida diària. L’objectiu d’aquesta jornada és, doncs, contribuir a la millora de la curació de les ferides de difícil cicatrització a través d’activitats formatives i de divulgació científica i promoure una visió territorial amb la implicació de tots els entorns assistencials per millorar els resultats en el pacients.
{{ comment.text }}