Desenes de milers de persones van omplir aquest dilluns a la tarda el centre de Barcelona en una nova mobilització independentista amb motiu de la Diada. Amb el referèndum de l’1-O a l’horitzó, la manifestació va ser un clam en favor del referèndum, del “sí” i de la independència. Osona, el Ripollès, el Moianès i el Lluçanès van tornar-hi a tenir una participació destacada. Més de 140 autocars van desplaçar centenars de veïns d’aquestes comarques a Barcelona a més dels que ho van fer amb tren o amb cotxes particulars.
Els autocars van marxar pels volts de migdia i, tot i el trànsit per entrar a Barcelona, tothom va poder ser a lloc a l’hora prevista. Els manifestants es van anar situant al tram
Més de 140 autocars van desplaçar centenars de veïns d’Osona, el Ripollès, el Moianès i el Lluçanès a Barcelona a més dels que ho van fer amb tren o amb cotxes particulars
assignat. Al final, a banda dels que van assistir-hi sense haver-s’hi apuntat, els inscrits van superar les 500.000 persones. La xifra, segons va confirmar Jordi Sánchez, president de l’ANC, superava en 100.000 inscrits les previsions. La Guàrdia Urbana de Barcelona va xifrar en un milió els assisents. Això va fer que no només el passeig de Gràcia i el carrer Aragó s’omplissin, sinó que els manifestants desbordessin els carrers adjacents. Moltíssimes estelades, i també molta calor, van acompanyar la manifestació.
Moltíssimes estelades, i també molta calor, van acompanyar la Diada
Voluntaris van repartir ampolles d’aigua. La massiva afluència va obligar a tallar el trànsit en molts carrers, amb les consegüents afectacions a la mobilitat.
A les cinc va començar la manifestació, oficialment, amb un minut de silenci en memòria de les víctimes dels atemptats de la Rambla i Cambrils. El minut, que es va respectar escrupolosament, es va acomiadar amb un sonor aplaudiment i el cant dels Segadors. Després, es van desplegar quatre grans lones, una des de plaça Catalunya, dues des dels costats de Besós i Llobregat i la quarta des del passeig de Gràcia-Diagonal. Aquestes lones que simbolitzaven una urna, el vot del sí i un colom de la pau van començar-se a moure per sobre dels manifestants, més a poc a poc del previst, en direcció al punt central. La idea era que, al pas de les pancartes, els assistents s’anessin canviant la samarreta: la que duien per la fluorescent de la Diada. Això, a la pràctica, no va ser ben bé així: molta gent ja s’havia posat la samarreta fluorescent. Les lones, amb la inscripció “Sí“, van confluir
Crits d”independència’ i ‘votarem’ van cloure la manifestació
amb l’urna i amb una estelada gegant. Amb aquest simbolisme es va cloure amb crits d'”independència” i “votarem” la batejada com a Diada del “sí”. Tota la manifestació va transcórrer en un to festiu, reivindicatiu i cívic.
Els participants van començar a desfilar, tot i que l’acte encara no va acabar. Va haver-hi parlaments a plaça Catalunya amb crits de “votarem, votarem”. L’actor Quim Masferrer, un dels que oficiava de mestre de cerimònies, va dir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont: ‘President, posi més urnes”, imitant a Carme Forcadell que, quan era presidenta de l’ANC, havia comminat a Artur Mas, aleshores president de la Generalitat, a posar les urnes. Van intervenir, entre d’altres, Jordi Sánchez, en nom de l’ANC; Neus Lloveras, presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) o Jordi Cuixart, president d’Òmnium. Va haver-hi, també, un missatge en vídeo del premi Nobel Adolfo Pérez Esquivel. Tots ells per expressar el convenciment que el resultat de l’1-O s’obrirà la porta cap a la independència de Catalunya.
L’èxit de participació de la Diada, una vegada més, va ser incontestable. Centenars de milers de persones van conjurar-se per votar l’1-O, la data marcada en vermell als calendaris. Aquesta Diada era, de fet, el punt de partida cap a la campanya del referèndum que, a Osona, el Ripollès i el Moianès, ha tingut un ampli suport entre els ajuntaments. La immensa majoria han signat el decret de suport al referèndum. Ara faltarà veure quins son els passos dels propers dies. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en declaracions a TV3, va reiterar el seu compromís amb l’1-O, però va explicar que, com ha dit sempre, continua assegut a la taula de negociació i que, si el govern espanyol vol un referèndum pactat, estan disposats a escoltar. No obstant això, va mostrar-se poc esperançat que aquest acord arribi i va criticar que, per part del govern espanyol, durant aquests anys no s’hagi fet cap proposta.
{{ comment.text }}