EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Mullar-se per la gestió pública

Presenten una plataforma que es marca el 2024 per remunicipalitzar el servei d’aigua a Manlleu

Amb l’impuls del Grup de Defensa del Ter, s’ha constituït una plataforma que vol generar debat sobre la gestió de l’aigua a Manlleu, recollir tanta informació com sigui possible al voltant del servei i, finalment, arribar a remunicipalitzar-lo. Tal com van explicar dimarts, durant l’acte de presentació del col·lectiu, el contracte que el municipi té amb Sorea venç el 2034, però es podria revocar deu anys abans –el 2024– si l’Ajuntament ha aconseguit eixugar el deute de dos milions d’euros que va contreure amb la companyia fruit de les obres de connexió de Manlleu a la potabilitzadora d’Osona sud. Amb el projecte de municipalitzar el servei i que torni a mans públiques, com havia estat fins al 1984, la plataforma advoca per un canvi de filosofia: reivindicar l’aigua com a “bé comú” i “preservar-la de l’afany de lucre i l’interès privat de grans companyies i multinacionals”.

Tot i que la proposta s’anirà madurant de mica en mica, partint de les trobades que porta a terme el col·lectiu, d’entrada el plantejament passaria per tres possibles vies: sumar-se al Consorci per a la gestió d’Aigües de Catalunya, una entitat pública de base associativa i caràcter local; assumir el servei directament des de l’Ajuntament de Manlleu, o bé adherir-se a l’empresa pública que preveu posar en marxa el Consell Comarcal d’Osona. “Sabem que Sorea els està posant mil i una traves i creiem que és una opció valenta que hem de saludar amb simpatia”, explicava Sergi Solà dimarts, “segur que a la mateixa empresa també li pot interessar sumar un municipi de 20.000 habitants”.

Pel que fa a l’Ajuntament de Manlleu, la plataforma no s’ha assegut a debatre formalment amb els partits representats al consistori, però destaquen que segur que caldrà pedalar per aconseguir majories: “Hem detectat diferents sensibilitats segons si els grups tenen responsabilitats o no de govern, la seva repercussió comarcal i en l’àmbit català… Ens tocarà fer feina d’orfebreria segons les possibilitats de cadascun d’empènyer aquesta remunicipalització”.

En la presentació del col·lectiu, que a banda de Solà va comptar amb la intervenció de Carme Garolera i José Ramón Gutiérrez, veïns de Manlleu, també hi va participar Míriam Plana, representant d’Aigua és Vida, una plataforma que treballa per la “gestió no mercantil de l’aigua” a escala catalana. Plana va destacar que cada vegada hi ha més poblacions que opten per municipalitzar el servei i que 150 d’arreu del país finalitzen la concessió amb les seves respectives companyies abans del 2025. “És important que a Manlleu hagueu començat la feina a quatre anys vista, perquè el procés no és fàcil i hi ha desequilibri de forces. Privatitzar es pot fer cada dia, però remunicipalitzar només un, quan s’acaba el contracte”, sentenciava.

LA PREGUNTA

Què creu que passarà si torna Puigdemont?

En aquesta enquesta han votat 395 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't