EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Neix a Osona una associació per acompanyar les víctimes d’abús sexual i el seu entorn

A Catalunya se’n denuncien cada dia al voltant d’una desena

Osona compta des d’aquesta tardor amb una associació que vol acompanyar les víctimes d’abús sexual, així com el seu entorn. L’equip KAA, que es va presentar en societat dissabte passat, en un acte a les Masies de Roda, sorgeix de la unió de cinc dones –Alba Navarro, Ester García, Anna Quero (mare), Anna Quero (filla) i Isabel Cueto– empeses per la necessitat de generar un espai de diàleg on acomboiar i acompanyar persones víctimes d’un delicte que, segons dades dels Mossos d’Esquadra, es denuncia una mitjana de 10 vegades a Catalunya cada dia.

Malgrat l’impacte que provoca aquesta xifra, els casos que arriben a coneixement de la policia són només la punta de l’iceberg, ja que es calcula que tan sols se’n materialitzen en forma de denúncia al voltant d’un 8%. García, que és psicòloga sanitària i té consulta a Vic, va explicar dissabte, de fet, que professionals com ella atenen un gran nombre de víctimes d’abús sexual. “Hem de deixar de pensar que és una cosa que aquí no passa, o que no ens passarà mai a nosaltres”, assegurava, “és mentida, mai li passa a ningú fins que en parles”. També va defensar que l’abús sexual va molt més enllà de l’agressor i la víctima: “De culpable tan sols n’hi ha un, però de persones afectades, moltíssimes”.

Després de donar l’alta a diverses pacients que havien completat el tractament psicològic, García es va adonar que algunes tornaven a aparèixer a consulta. Això la va fer entrar “en una crisi professional profunda, em van venir mil dimonis i inseguretats”. Quan tornava a parlar-hi, però, també constatava que aleshores no eren les víctimes directes les que necessitaven atenció psicològica, sinó el seu entorn. “Elles havien fet tot un procés terapèutic, però el context que les envoltava estava estàtic”, va descriure García.
És per aquest motiu que l’associació que s’ha creat a Osona neix amb la intenció d’acompanyar tant les persones directament agredides com el seu cercle més proper: “Família, les amistats, les parelles… que són totalment imprescindibles”. El nom de KAA prové de la serp hipnotitzant que apareix a la pel·lícula d’animació El llibre de la selva, i que vol representar “la part fosca dins nostre que surt quan ens sentim envaïdes pel dolor, per seduir-nos amb idees de fer-nos mal, de mort”.

Dues de les impulsores de l’entitat, Anna Quero i la seva filla Anna, de les Masies de Roda, en van parlar dissabte en primera persona. L’abril de 2021 es va destapar un trastorn de conducta alimentària (TCA) de l’Anna, amb 14 anys. Més endavant van sortir a la llum autolesions “i el no voler viure”, i al maig ingressava en un centre especialitzat del Maresme. Al juliol “va arribar el segon tsunami”: es van conèixer els abusos sexuals que havia patit l’Anna per part del seu pare. “L’abús sexual havia entrat a les nostres vides amb tot el seu poder, deixant-nos nues davant d’un escenari que encara avui fa molt de mal recordar”, va assegurar Quero. Davant del cas de la seva filla va “picar totes les portes possibles”, però no hi va haver resposta: “He vist clarament com les institucions fallen, com la justícia falla, com la societat falla, com falla la humanitat sencera”.

L’equip KAA es vol erigir en resposta a la manca d’acompanyament i d’eines en casos com el seu, i oferir acollida a totes les persones que ho vulguin. Això es concretarà en transmetre informació sobre com actuar, organitzar activitats i posar en contacte persones que es trobin en la mateixa situació: “Volem que se sentin envoltades de seguretat, que sàpiguen que sí que hi ha un lloc on rebre el respecte i l’empatia que es mereixen”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 130 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't