El cap de llista de la CUP a Manlleu és ara mateix a l’altra banda de l’Atlàntic. El motiu, de pes: Lleonard Sánchez es va convertir el Dia de Reis en avi i tant ell com la seva parella estan donant un cop de mà a la família aprofitant que la condició de jubilats els ho permet. Tot plegat pot semblar anecdòtic, però en realitat retrata el context dels Estats Units i com d’important és disposar de xarxa en un país que, malgrat liderar el rànquing de potències mundials, no garanteix serveis coll avall a Catalunya gràcies a l’estat del benestar. La voluntat de ser-hi i exercir d’avi entronca amb el tarannà personal de Sánchez, però també amb el seu discurs polític i una trajectòria vital dedicada a garantir els drets de les persones.
Nascut a Fuente-Tójar, un municipi de la província de Còrdova que actualment supera per poc els 600 habitants, va arribar a Manlleu a la dècada dels seixanta, amb només 8 anys. Ell mateix es descriu com “un fill de la immigració andalusa” i explica que es va implicar en moviments sindicals i socials ja de molt jove, mentre treballava a Can Roqué i es treia el COU de nits. La participació a Comissions Obreres, els escoltes, el teatre… la va compaginar després amb la faceta professional de mestre d’educació especial i en aules d’acollida. Dos marcs que equivalen a llegir el quadre del món des de la diversitat, unes ulleres que Lleonard Sánchez ha casat amb la militància política d’esquerres. A les files de la CUP Manlleu s’hi va sumar activament durant el procés sobiranista i aquest 2023 en serà el candidat, tot i que el grup defuig els personalismes i reivindica un cop més la importància del col·lectiu.
L’eslògan que han triat de cara al 28 de maig –“Un nou rumb”– sintetitza el que defensen que necessita el municipi després de quatre anys d’un equip de govern bicèfal (ERC i Junts) que “senzillament s’ha repartit les cadires”. “No hi ha model de ciutat. L’Ajuntament ha passat a ser un mer gestor”, diu Sánchez.
Entre les prioritats que es marquen ells hi ha clàssics de la CUP, com municipalitzar tants serveis com sigui possible, inclosa l’aigua potable; pedalar en pro de la progressivitat fiscal, o garantir l’habitatge, però també subratllen la necessitat d’explicar Manlleu en positiu: “Amb mesures com les que s’han pres en seguretat, les càmeres, el grup d’actuacions especials de la policia… donem a entendre que tot és conflicte. No és veritat. I nosaltres no canviarem el discurs: hi som per garantir els drets de les persones i, amb polítiques radicalment d’esquerres, construir comunitats fortes des de la base”.
{{ comment.text }}