EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“No farem d’àrbitre per donar la victòria a un bloc o a l’altre”

Entrevista a Marc Parés, número 9 de Catalunya en Comú-Podem per Barcelona

Marc Parés, vigatà d’adopció, ocupa el número 9 de la candidatura de Catalunya en Comú-Podem. És un dels ideòlegs del nou partit, de creació recent, que té en Xavier Domènech i Ada Colau les principals cares visibles. Parés forma part de l’executiva de Catalunya en Comú com a coordinador d’Anàlisi, Polítiques Públiques i Programa.

Com les sintetitzaria, les bases ideològiques sobre les quals s’edifica Catalunya en Comú?
El que plantegem és que cal tornar a situar la gent al centre de la política. Ens definim com una formació d’esquerres que el que volem és fer avançar Catalunya sense deixar ningú enrere.
Amb els resultats de Catalunya Sí que es Pot en les eleccions catalanes de 2015 vostè seria diputat. Hi confia?
Sí, hi confio. Tot i que les enquestes ara mateix no ens donen el resultat que voldríem confiem que durant la campanya anirem amunt.

Quina paraula utilitzaria per definir les eleccions del 21-D?
Com unes eleccions totalment anòmales, que no s’haurien d’haver produït mai en aquestes circumstàncies, i del tot inacceptables des del punt de vista que estem fent una campanya electoral amb candidats d’altres formacions empresonats. A nosaltres ens hauria agradat que les eleccions les hagués convocat el president Puigdemont, que va tenir l’oportunitat de fer-ho per evitar la DUI.

Per què s’ha arribat fins aquí?
El govern del PP en cap moment ha posat una solució sobre la qüestió catalana sobre la taula, no ha mogut ni un dit. La principal responsabilitat és d’aquells que no han plantejat cap sortida davant d’un clam que és evident. Ara bé, també creiem que l’aposta per la via unilateral del govern de la Generalitat ha exclòs una part del país, i ens ha portat a la pitjor situació des de la recuperació de la democràcia. Ens havien promès que arribaria la independència i que tot estaria resolt, i hem vist que no, que hi havia el buit. Creiem que cal mirar endavant, trobar sortides i superar la lògica de dos blocs enfrontats.

En el referèndum pactat que proposen, la pregunta seria sobre la independència?
El primer que cal és un pacte de claredat a Catalunya, un gran acord en el qual establim les condicions, la pregunta i la interpretació del resultat. El següent pas és pactar-lo amb l’Estat. I aquí és on crec que tenim un paper molt rellevant perquè som l’única formació amb aliances a l’Estat espanyol per poder fer efectiu aquest referèndum, que no és una cosa ràpida, ni fàcil, que no es produirà demà. La pregunta? Òbviament, el que no es pot fer és no preguntar sobre la independència quan sabem que la ciutadania que es mobilitza amb aquest clam vol un estat independent. Ha de ser una pregunta independència sí o no? Això es pot discutir.

Han de canviar molt les coses políticament a l’Estat espanyol perquè es pugui fer un referèndum pactat…
El primer pas és fer fora el PP. Per fer un referèndum acordat no cal canviar la legislació, el que cal és una majoria absoluta al Congrés de Diputats. Ara el PP i Ciutadans no la tenen, i, per tant, es podria configurar una majoria alternativa.

El PSOE hi hauria d’entrar, en aquesta majoria.
Aquí és on tenim el gran problema, un partit socialista totalment desconegut tant a Catalunya com a Espanya. Confiem que després de les eleccions el partit socialista torni i pugui ser possible aquest referèndum.

A vostès els diuen els equidistants. Això és bo o és dolent?
És mentida. Estem totalment oposats a la repressió de l’1-0 i a les derivades del 155. I tenim una proposta concreta, fer avançar Catalunya, que pugui adquirir un nou estatus en un nou marc constituent –superant el marc estatutari–, apostar pel referèndum acordat i avançar en millores d’autogovern. I un nou encaix Catalunya-Espanya basat en una lògica de bilateralitat, que puguem parlar de tu a tu, i que siguem els catalans i les catalanes els que puguem decidir quina relació volem, quines competències mantenim com a exclusives i les blindem com a tals.

El lema de Catalunya en Comú-Podem és “tenim la clau”. La clau per fer d’àrbitre entre un bloc independentista i un bloc unionista?
Tenim la clau per sortir del bloqueig, per recuperar l’agenda social, que ha estat oblidada. El nostre paper no és d’àrbitre de si donem la victòria a un bloc o a l’altre. Estarem on es renunciï a la via unilateral, i al 155. També creiem que els dos blocs no ens podran treure de la situació actual. I no farem presidents ni Inés Arrimadas ni Carles Puigdemont.

A Miquel Iceta, sí?
Nosaltres volem que el president sigui Xavier Domènech. Una nova majoria absoluta, d’esquerres (segons els sondejos), la podrien sumar amb ERC, el PSC i la CUP. La CUP no està per abandonar la via unilateral, per tant no sé si està per la sortida que nosaltres proposem. En funció dels resultats electorals veurem com es desencalla la situació. I pensem que tenim un candidat, Xavier Domènech, que és segurament el que genera menys rebuig entre les diferents parts.

Quines són les tres principals prioritats del programa de Catalunya en Comú-Podem?
Vinculem molt l’agenda nacional a l’agenda social. Creiem que cal fixar un sòl mínim d’inversió social en els pressupostos de la Generalitat. La segona prioritat és revertir les retallades, sobretot en sanitat i educació. En el cas d’educació, la llei catalana diu que hauríem de tenir una inversió del 6% del PIB, actualment estem al 2,8%. D’on sortiran els diners? El que proposem, que no han aconseguit fer ni la CUP ni ERC en aquest darrer govern, és augmentar els impostos als que més tenen.

Un altre gran bloc de propostes és el que anomenen “justícia ambiental”. Què s’ha de fer a Osona amb la contaminació dels purins que afecta l’aigua i amb la contaminació atmosfèrica?
Plantegem un pla integral de lluita contra la contaminació dels aqüífers que passa per incrementar el control i la inspecció dels abocaments, una correcta planificació de les activitats econòmiques i una reducció de la cabana porcina, acompanyat d’una reorientació de l’activitat econòmica a la comarca. Pel que fa a la contaminació atmosfèrica, plantegem un pla de transició energètica a nivell de país per avançar cap a un model 100% renovable, i canviar les dinàmiques de mobilitat. I aquí a la comarca aquest també és un element clau: millores de la línia R3 i de la interconnexió amb transport públic entre els diferents municipis.

Tenen alguna altra línia d’acció estratègica a la comarca d’Osona?
La de les falses cooperatives de la indústria càrnia, que En Comú Podem ha portat al Congrés dels Diputats. Cal posar fre a aquesta situació i dignificar i regular correctament les condicions de treball d’aquest col·lectiu.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't