Aquest dissabte, 27 de novembre, farà exactament 50 anys que l’enginyer químic Josep Maria Onyós de Plandolit i Serrabou constituïa Proquimia. En aquell 1971, Onyós deixava enrere una trajectòria en una multinacional del sector, amb seu a Sabadell, on feia de director tècnic, per desplegar un nou projecte que avui opera a una vintena de països, amb una planta de producció a Vic i cinc més al continent americà, a banda d’una vintena de delegacions a Europa, Àfrica i Àsia. A partir de les prop de 500 formulacions químiques que tenen registrades ofereixen solucions integrals de neteja i desinfecció en tres sectors. 50 anys després el capital de la companyia continua sent 100% familiar i al capdavant de l’empresa hi ha la segona generació de la família, amb Carles Onyós com a director general.
Proquimia naixia en un bon moment, de creixement econòmic, i de seguida va aconseguir fer-se un lloc al mercat. La primera gran decisió que va haver de prendre Josep Maria Onyós va ser, en paraules del seu fill Carles, decidir si treballava només en un mercat local a Catalunya o ja feia el salt a tot l’Estat espanyol. Entre els seus clients hi havia cadenes hoteleres a les quals interessava abastir tot el grup. Així va ser com Proquimia començava a fer forat. Al mercat europeu costava entrar-hi i, per tant, l’expansió es va plantejar cap als països del centre i el sud del continent americà, on la tecnologia i les formulacions no estaven tan avançades com les que podia aportar l’empresa vigatana.
Tot i que amb la nova adquisició de Careli el grup fa una primera incursió al mercat domèstic, Proquimia sempre ha treballat per oferir solucions de neteja i desinfecció a empreses. Ofereixen “una combinació” del producte obtingut a partir d’una formulació química, els equips de dosificació i l’assessorament i la formació per la seva aplicació. “Som forts en aquest servei”, recalca Carles Onyós. Tenen fins a 500 formulacions per donar resposta pràcticament a parts iguals a les necessitats del sector turístic (hotels i restauració), la indústria alimentària i la dels metalls, on aporten productes de neteja i tractament. De les 500 formulacions, una vintena compten amb un certificat ecològic que més enllà de les característiques químiques també té en compte la reducció de residus en els envasos o encapsulats en monodosi. Tot i que la tendència sempre és a treballar amb un màxim de respecte per l’entorn natural, Onyós no oblida que no tots els seus productes poden ser ecològics per una lògica molt senzilla: per desinfectar es maten bacteris.
Avui l’empresa vigatana té cinc plantes més a Cuba, Costa Rica, la República Dominicana, Xile i el Brasil. Des de la planta de Vic es presten serveis a tot l’Estat espanyol (illes incloses), França, Portugal, el Marroc, Angola, Tunísia i Cap Verd. També estan obrint mercat en països asiàtics com les Illes Maurici, Sri Lanka, les Maldives o l’Índia. Només a Europa, Proquimia factura prop de 55 milions d’euros anuals. La dada s’enfila fins als 90 milions si s’hi sumen les operacions de tot el grup. La segona planta més productiva és la de Cuba, on l’empresa vigatana té acords amb el govern i arriben a facturar uns 20 milions d’euros anuals. La planta de Vic fabrica cada any prop de 25 tones dels diferents productes que comercialitza Proquimia, són gairebé la meitat de tot el grup. Només a l’Estat espanyol, Proquimia dona feina a 250 persones a les quals cal sumar-hi les 200 que treballen a la resta de països on opera l’empresa.
Les noces d’or les celebraran amb dues festes. La primera, amb proveïdors, clients i administracions, es farà el proper dijous a la Llotja del Mar de Barcelona. La segona tindrà els treballadors de l’empresa com a protagonistes.
A la carretera de Prats, des de 1981
Vic L’any 1981, al cap de 10 anys de la fundació, es posava en marxa la planta actual a la carretera de Prats. Proquimia va néixer al carrer Victòria i durant la primera dècada va fer una primera mudança al carrer Sant Jordi i a la carretera de Barcelona (on hi va haver les oficines). A l’emplaçament actual ja no poden créixer més i, sense intenció de traslladar la producció, han adquirit uns terrenys de 40.000 metres quadrats de superfície a les Masies de Voltregà per construir-hi un magatzem.
{{ comment.text }}