EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Osona accelera contractes a les TIC

A la comarca es van fer 546 contractes en aquest sector, que és el segon darrere del de serveis a l’activitat econòmica, amb 647 del gener al setembre. Són els dos sectors on hi hagut variació positiva de l’afiliació


27/12/2020
Vic

El sector de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) ha anat creixent en els darrers anys. Des del 2013 fins al 2018, per exemple, ho va fer un 30% a Catalunya. La tendència no ha baixat aquest 2020, ja que precisament a causa de la Covid-19 s’han accelerat les prestacions d’aquest sector com la digitalització. En el cas d’Osona, el de les TIC és l’únic sector juntament amb el de serveis en què puja el nombre de contractacions.

Segons el darrer informe elaborat per l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, fins al setembre del 2020 s’han fet 546 nous contractes al sector de les TIC. Aquest sector és, juntament amb el de serveis a l’activitat econòmica, amb 647, el que ha tingut una variació positiva en aquests nou mesos marcats per la Covid-19. I és que en aquests nou mesos a la comarca s’han signat 8.564 contractes menys que en el mateix període de l’any anterior. Com explica Pere Martínez, president d’honor de les associacions d’empreses TIC Catei i Sinergia i CEO d’ITechGrup i Confluència, fa “alguns anys que el creixement és constant, però hi ha hagut una acceleració a causa de la Covid-19”, diu, i afegeix que en aquests nou mesos a Catalunya s’han contractat al voltant de 6.000 persones en aquest sector.

Martínez creu que amb les reorganitzacions empresarials amb la digitalització fa falta personal “i no només graduats en Enginyeria Informàtica sinó també molta gent sorgida dels diferents graus de formació professional que es fan”, perquè en aquest sector s’hi ajunta la informàtica, la robòtica, les aplicacions mòbils i tot el que fa referència a l’internet de les coses i tecnologies com el 5G, que a parer d’Albert Baucells, president de Sinergia –que agrupa empreses del sector a Osona–, comportarà “una necessitat important de gent només, per exemple, per evitar que caiguin els sistemes”.

Baucells i Martínez expliquen que amb la Covid s’ha vist la necessitat de la tecnologia digital i sobretot de millorar la “seguretat”, que juntament amb la intel·ligència artificial i les dades al núvol són les feines més demanades. Les empreses han estat preparades i s’han pogut fer “les modificacions que han calgut aquests mesos de forma ràpida”, diu Baucells, que entén que el canvi cap al “teletreball i el que representa” s’està fent, però també creu que tot i que hi ha “molta feina i costarà trobar gent”, això també dependrà dels “diners que hi hagi. Per això fa falta que l’economia torni a caminar”, diu.

Partidaris tots dos del potencial d’Osona en aquest sector, amb moltes petites i mitjanes empreses, “perquè es pot treballar a distància i per tot el món”, la comarca se situa, amb dades del 2019, en la sisena de les 12 comarques amb més empreses TIC de la demarcació de Barcelona. El pes d’aquestes empreses en l’economia de la comarca és d’1,7% el 2018 i el de les afiliacions és d’1,2%, la mateixa quantitat de la mitjana de la demarcació barcelonina. Consideren que caldran molts “perfils professionals diferents” perquè la tecnologia és transversal i que hi ha l’oportunitat de “reconduir professionalment amb cursos persones que ara estan en un altre sector”. Martínez conclou que la gestió de les dades és el “petroli del segle XXI”.

Ivan Ortega, estudiant amb feina al sector TIC: “La informàtica cada vegada té més pes i calen programadors

Casos com el d’Ivan Ortega, de 24 anys, no són massa habituals dins del món empresarial. Amb un cicle formatiu a l’esquena, i encara enllestint la carrera de Multimèdia, Aplicacions i Videojocs a la UVic-UCC, Ortega suma ja més de quatre anys en el món laboral gràcies a haver après un ofici en el qual, a més de tenir una demanda molt elevada, l’oferta és pràcticament inexistent: la de programador i desenvolupador de software. “Tots els companys que vam estudiar junts en el cicle ja estem treballant”, explica Ortega, “i recordo que hi havia empreses que venien a buscar alumnes perquè els calien perfils com els nostres”, diu. I és que, com ell mateix explica, “érem cinc o sis a classe, cosa gens habitual”, fet que reafirma encara més la manca d’oferta laboral del sector.

“La feina de programador no és precisament vistosa i t’ha d’agradar molt, ja que estàs tot el dia davant de l’ordinador programant codis, però és cert que està molt sol·licitada”, afirma. I és que, en essència, ara el seu paper és més que necessari en qualsevol aspecte de la vida quotidiana. “Avui en dia fins i tot les bombetes van amb wifi, i tot això s’ha de programar”, explica Ortega, “i tot i que la informàtica cada vegada té més pes, no creix el nombre de programadors”, diu. És per això que, des de fa escasses setmanes, Ortega ja forma part de l’empresa Skilled Skin, una empresa emergent centrada en solucions dermatològiques i directament relacionada amb la multinacional osonenca Seidor. “Si tot segueix aquest curs, veig a venir que la importància de les TIC cada vegada anirà a més i s’apostarà molt pel vessant d’innovació”, explica Ortega, “i tot i que dins de les TIC hi ha mons molt diferents i centrats en aspectes variats, el seu paper serà cabdal”, conclou.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 857 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't