EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Osona amb els nens busca noves famílies d’acollida

L’ONG arriba als 25 anys rebent cada estiu infants afectats per la catàstrofe de Txernòbil

Després de 34 anys, la catàstrofe nuclear de Txernòbil continua deixant seqüeles a la població d’Ucraina i Bielorrússia que viu en zones properes al lloc dels fets. Una d’elles és l’elevat nivell de radiació al cos que presenten molts nens i nenes nascuts força anys després de l’accident: “Són infants sans, però pel fet de menjar aliments cultivats en una terra contaminada fa que vagin acumulant radiació al seu cos que els hi pot comportar problemes de salut que no són habituals en persones joves”, explica Aurora Turró, de l’associació Osona amb els nens, una plataforma que des de fa 25 anys organitza estades a Catalunya, i en especial a Osona, per aquests infants a través de diverses famílies d’acollida. “És una qüestió de salut. Se’ls hi fa un mesurament abans i després de venir, i els resultats mostren que la radiació els hi baixa una mitjana del 50%”, remarca Mercè Fiol, de la mateixa associació.

En aquest projecte, la implicació de les famílies d’acollida és clau, i per aquesta edició l’entitat en busca de noves: “Com en els últims anys, volem portar uns 25 infants. Tenim famílies que repeteixen però en busquem de noves que vulguin acollir nens i nenes que vindran per primera vegada a la comarca”, explica Fiol. Els nens i nenes més menuts que arriben a Osona tenen “entre 7 i 8 anys, i poden anar venint fins que compleixen els 18”, diu Fiol. Des de l’associació es dona suport en tot moment a les famílies, i els nens arriben acompanyats d’una monitora i una traductora.

En la majoria dels casos, el vincle entre l’infant i els seus nous familiars és molt intens, i l’experiència acaba sent positiva per totes les parts: “El primer any és increïble. Quan arriben tens dubtes de com t’hi entendràs, però ho acabes fent. Al principi potser amb molts gestos però al final marxen que fins i tot parlen amb català o castellà”, puntualitza Aurora Turró. Fiol afegeix que quan són a casa “són com un fill més. Estan totalment integrats en el dia a dia i gaudeixen molt d’activitats que per nosaltres són habituals com anar a la piscina, a la platja o menjar un gelat”. Aquest any, l’estada dels infants a la comarca d’Osona serà del 26 de juliol al 30 d’agost. Per aquelles famílies que hi estiguin interessades, el termini de peticions d’acollida està obert fins a mitjans del mes de març. Per a més informació es pot consultar la web osonaambelsnens.org. Al llarg dels 25 anys, fins a 1.853 nens i nenes d’Ucraïna i Bielorrússia han estat acollits: “Animo a la gent a fer-ho. És una experiència molt positiva”, conclou Turró.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 142 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't