EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Osona capta la meitat de les ajudes del programa de la Diputació per fomentar la transició energètica

S’han aconseguit uns 26 milions d’euros dels 50 a repartir a tota la demarcació través del programa Renovables 2030

“Vam treballar ràpid, de manera coordinada amb els ajuntaments de la comarca, i es van poder presentar molts projectes.” Així resumeix Gil Salvans, de l’Agència Local de l’Energia d’Osona (ALEO), l’estratègia per haver aconseguit captar un gran volum de subvencions del programa de la Diputació de Barcelona Renovables 2030, dedicat a fomentar la transició energètica.

De fet, segons les dades facilitades per l’ens provincial aquesta mateixa setmana, Osona rebrà més de la meitat de la primera dotació d’aquesta línia d’ajudes: dels 50 milions d’euros que es van posar a disposició dels 311 municipis barcelonins, 26,5 arribaran a Osona. Salvans, en declaracions al programa Angle obert d’EL 9 TV, va remarcar que la gran majoria d’ajuntaments osonencs “han sigut molt valents aquest any apostant per la transició energètica”, i això, gràcies a l’acompanyament i assessorament de l’AELO, es traduirà en moltes iniciatives d’energia verda. El mateix Salvans apuntava que un cop acceptats els projectes per part de la Diputació i assignada la subvenció “s’hauran d’executar en un període màxim d’entre 12 i 18 mesos”. Això significa que aquest 2023 “hi haurà molt moviment en l’aposta per les renovables als municipis osonencs”, que es farà visible “amb canvis d’enllumenat, instal·lació de plaques fotovoltaiques o calderes de biomassa”.

A l’espera de l’actualització de les dades de l’últim trimestre de l’any –on s’inclouen canvis en algunes subvencions i també projectes de nous municipis com Manlleu–, l’ALEO tenia ben definits els projectes per potenciar la transició energètica i els imports que rebran 32 ajuntaments i tres administracions supramunicipals. La gran majoria de projectes van destinats a la instal·lació de plaques fotovoltaiques –37– i també s’han presentat 12 iniciatives de canvi de l’enllumenat públic i 6 per disposar d’una caldera de biomassa en edificis municipals. Hi ha municipis que han presentat més d’un projecte: és el cas de Tona, la primera població de la demarcació de Barcelona a rebre la confirmació de la subvenció i assolir el màxim import possible del programa Renovables 2030, 1,5 milions d’euros. En el cas de Tona, s’ha apostat per crear una nova instal·lació fotovoltaica, però el gruix de la subvenció –1,3 milions d’euros– es destinarà al canvi de l’enllumenat públic. En d’altres poblacions, tot l’import anirà a una iniciativa. A Sant Pere de Torelló, per exemple, també es destinaran 1,5 milions d’euros a renovar una de les calderes de biomassa que hi ha al municipi.

Centelles com a exemple
La Diputació de Barcelona, a través del diputat responsable de l’àrea d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha visitat en els últims mesos alguns dels municipis on hi han arribat subvencions importants del programa Renovables 2030, com per exemple Tona. Aquesta setmana, en una cita davant la premsa a Barcelona per explicar com s’està desplegant el projecte i confirmar l’ampliació de la línia d’ajuts en 50 milions d’euros més, es va posar Centelles com a exemple de bona feina en l’àmbit de la transició energètica.

L’alcalde, Josep Paré, va explicar que gràcies al suport de la Diputació s’han pogut finançar dos projectes d’instal·lacions solars, “el que representa un 10% de l’energia que es consumeix al municipi”. Paré també va destacar la peculiaritat que Centelles serà el primer municipi de la demarcació que disposarà d’un parc solar públic per generar energia, i això combinat amb la distribuïdora i la comercialitzadora d’electricitat municipal “ens permetrà tancar el cercle”. Centelles també acabarà l’any havent canviat la meitat de l’enllumenat públic per tecnologia més eficient, un camí que també estan seguint moltes poblacions osonenques.

El diputat Gomar va posar l’accent en el fet que el programa Renovables 2030 “és la primera acció d’implantació massiva de renovables a Catalunya”. L’ens provincial ha comptabilitzat que l’execució dels projectes per fomentar la transició energètica permetrà als municipis d’Osona reduir la factura dels subministraments en 9,3 milions d’euros anuals. L’estalvi també reduirà les emissions de gasos d’efecte hivernacle en 15.000 tones de diòxid de carboni, una xifra similar a la que generen gairebé 15.000 vehicles durant un any.

L’Agència Local de l’Energia d’Osona es va crear ara fa dues dècades. Al llarg de la seva història ha impulsat diversos projectes d’èxit en l’àmbit de la sostenibilitat, com el programa ‘Desendolla’t’, dedicat a millorar l’eficiència energètica dels edificis públics. Aquests últims anys, amb el repte d’apostar per les energies renovables, l’ens vinculat al Consell Comarcal ha guanyat més protagonisme.
Encara vinculat al programa Renovables 2030, els municipis del Moianès rebran 1,3 milions d’euros per destinar a projectes de transició energètica.

Pel que fa al Ripollès, la Diputació de Girona va aprovar a finals de novembre el pressupost del 2023, amb una crescuda important en l’àrea de Medi Ambient, en una clara voluntat de la corporació de destinar recursos a accions per fer front al canvi climàtic.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't