L’orografia d’Osona i el Ripollès fa que siguin zones on la meteorologia registra episodis de temps extrem, tant per precipitacions com per temperatures. “Jo sempre dic que la Plana de Vic és com una cassola, ja que a l’estar envoltada de muntanyes la diferència de temperatura de l’aire fa que es reactivin les tempestes que arriben aquí i que siguin més fortes”, explica Manel Dot, meteoròleg i coordinador de la Xarxa Meteorològica d’Osona.
Precisament una tempesta com les que comenta el meteoròleg va impactar amb força a Osona i el Ripollès els últims tres dies d’agost, que va disparar els registres de precipitacions a la comarca i va acabar de segellar un estiu “molt plujós i amb temperatures molt moderades”, com el defineix Dot. A la mateixa conclusió arriba Joan Solà, responsable de l’observatori de Sant Pau de Segúries, que afirma que “podem considerar l’estiu d’enguany que ha estat més plujós del que és normal”, principalment a causa d’haver registrat dos mesos amb una quantitat de precipitacions important i un agost que va deixar registres com els 209 litres per metre quadrat a Sant Joan, la xifra més alta de Catalunya.
El mes de juny ja va destacar per haver registrat l’arrencada de mes més freda en més d’un segle, que va anar acompanyat de 14 dies de pluges que van deixar registres de 166,8 litres per metre quadrat a diferents punts d’Osona, com explica Dot, i 197 litres per metre quadrat a Sant Pau de Segúries, segons dades proporcionades per Solà. Malgrat aquest començament d’estiu, el juliol va transcórrer “amb normalitat, ja que només va ploure uns tres o quatre dies”, però amb l’afegit que no es van notar massa pics de calor. “Les màximes aquest any han rondat els 35 graus, quan l’any passat vam arribar a temperatures de més de 40 graus als observatoris”, explica Dot. Malgrat que els termòmetres apuntaven cap amunt a principis del mes d’agost, cap a les acaballes la meteorologia va fer un tomb i en tres dies gairebé es van assolir xifres similars a les del juny. “En tres dies va caure tot i, malgrat que tempestes estàtiques com aquestes són normals a l’estiu, va caure molta aigua”, afirma Dot, arribant a assolir “registres històrics a punts com Prats, on va sumar-se la segona dada de pluges més alta des del 1933”. “A Sant Pau vam registrar 179,6 litres de pluja, quan el mateix mes de l’any passat només van ser 9,5”, explica Solà. “El temps a Catalunya sempre és molt variable, i tenint en compte l’efecte del canvi climàtic, els últims anys ens estem trobant canvis molt bruscos”, conclou Dot.
{{ comment.text }}