EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Osona s’aproxima a 700 defuncions des de l’esclat de la pandèmia

Tot i la millora general dels indicadors, setmana a setmana es manté un degoteig de morts

Després de la quarta onada de la pandèmia, la primavera passada, les defuncions per causes relacionades amb la Covid-19 van experimentar un descens molt marcat, però als hospitals d’Osona els últims mesos encara se n’han registrat entre dues i tres diverses setmanes. Del 21 de setembre al 2 d’octubre, per exemple, s’encadenaven dotze dies consecutius sense morts, però dissabte passat n’hi va haver dues i dilluns, una altra. Aquest degoteig demostra que el coronavirus continua segant vides malgrat la millora general dels indicadors. “A les UCI normalment teníem un malalt amb afectacions pulmonars greus cada quinze dies o un mes”, explica el doctor José Luis Lopera, cap de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Universitari de Vic, “amb la Covid-19 ha sigut un darrere l’altre sense parar”. Ara la situació s’ha tranquil·litzat. Gràcies a la vacuna, la gent gran, més vulnerable, està immunitzada i en general s’atenen pacients de menys edat i amb més opcions de superar la malaltia: “Acabem tenint més alegries que no ensurts”.

Tant és així que a hores d’ara a l’UCI del centre vigatà no hi ha ningú ingressat a causa del coronavirus (les últimes setmanes s’han fet derivacions a Barcelona), mentre que a planta hi consten 17 persones. De totes elles, 12 estaven vacunades, però a més a més se les està atenent per factors de risc com asma, demència o hipertensió. De les altres cinc, que no havien rebut la vacuna, quatre han passat pels llits de cures intensives. Això fa que Lopera sigui contundent: “Tenim una foto molt clara que amb la vacunació canvia radicalment el panorama. Es tracta d’una mesura molt eficient per evitar ingressos a l’UCI i rebaixar la mortalitat”.

Després de 12 dies sense, n’hi va haver dues dissabte passat i una altra dilluns

Treballant a sobre el terreny han detectat que costa especialment penetrar en col·lectius de nouvinguts amb barreres socioculturals o d’accés a la informació. És per aquest motiu que la direcció del centre s’ha reunit amb líders de comunitats com la magrebina, igual que l’EAP Vic Sud o l’Ajuntament de Manlleu.

Segons Lopera, tot i la millora global dels indicadors continuem immersos en un “problema de salut pública en majúscules” i el degoteig de defuncions pot ser més espaiat, però no s’aturarà. Els fa patir l’arribada del fred pel risc d’un increment de casos i perquè calgui atendre novament persones a qui la Covid-19 ha deixat seqüeles greus, com ara pneumònies. “A l’Estat espanyol, d’una previsió de 300.000 morts afortunadament ens hem quedat en un desastre de 86.000, però cal que la gent es faci càrrec de què impliquen aquestes xifres”, insisteix el doctor, “parlem de malalts molt greus”.

Les dades que actualitza Salut setmana a setmana eleven a 691 les víctimes mortals del coronavirus a Osona entre el març de l’any passat i aquest octubre. Al Ripollès no n’hi va haver cap ni al juliol ni a l’agost, però a finals de setembre se’n va registrar una de nova i el total ja ascendeix a 86.

LA PREGUNTA

Està d’acord que la Unió Europea imposi aranzels als cotxes elèctrics xinesos?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't