L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Osona s’endú set premis Porc d’Or però cap dels guardons especials

Es van aconseguir quatre estatuetes d’or, una de plata i dues de bronze en una gala virtual

Dotze granges d’Osona i una del Moianès estaven nominades a 20 dels 45 premis Porc d’Or que es van atorgar divendres a la nit en una gala en format virtual que va tenir més de 60.000 visitants a tot l’Estat. Finalment, set explotacions es van endur set premis –d’or, plata o bronze– en diferents categories i trams de grandària de granja. Hi va haver quatre estatuetes d’or. El primer va ser per a la granja Can Fabré de Muntanyola, de la ramaderia Casas, SCP, en la franja d’entre 0 i 200 mares, i l’altra i per la categoria de productivitat numèrica amb una mitjana de 32,52 garrins desmamats per truja. El segon va arribar en la franja de les granges que tenen de 201 a 500 mares i va ser per a la granja Masnou, de Roca Vallbona, CB, de l’Esquirol, en la categoria de longevitat, amb 82,52 garrins desmamats per mare de baixa. El tercer va ser per a la granja Castellets de Taradell, de Pinsos Sant Antoni, en la categoria de longevitat, amb 84,02 garrins, i en la franja d’explotacions que tenen entre 501 i 1.000 mares. El quart or va ser per a una granja de la franja d’entre 1.001 i 2.000 mares en la categoria de productivitat numèrica, la granja Sant Martí, de Pinsos Grau i de Sant Martí de Centelles. Va obtenir una xifra de 36,95 garrins per mare.

Quant als guardons de plata n’hi va haver un per a la Granja Solallong, de Joaquim Rovira Baucells, de Sora, en la categoria de taxa de parts –un 93,56%– i de la franja de les granges d’entre 1.001 i 2.000 mares. Dues estatuetes de bronze van ser per a La Farigoleta, de Calldetenes, en la categoria de longevitat i que té una mida d’entre 501 i 1.000 mares, i a l’explotació Molist-Can Toi, de Sant Martí Sescorts, també en la categoria de longevitat però en la franja de granges d’entre 501 i 1.000 mares. Només una granja, la Lluçanesa, optava a un dels premis especials MAPA, que finalment es va endur una granja aragonesa de Piensos Costa. Costa, amb empreses a Osona, va obtenir també un guardó de plata per aquesta granja. La comunitat d’Aragó –que ja sortia com la que tenia més nominacions– és la que es va alçar amb més premis juntament amb granges a Ourense del grup Coren.

Responsables dels organitzadors, l’IRTA, Interporc, Asici i Zoetis, van voler deixar palès durant la gala que aquests “són uns premis per valorar que les coses s’estan fent bé en tots els camps, també en la internacionalització”, i van remarcar que el sector porcí és líder en vendes a Espanya, alhora quart productor del món “però això no ens garanteix el futur. Els reptes són la bioseguretat, el benestar animal i la sostenibilitat”, van dir. Del 1994 al 2019, van afegir, la productivitat numèrica ha passat de 19,2 a 29,97 garrins desmamats. La gala va comptar amb un documental sobre com va viure el tancament per la pandèmia un ramader d’Alòs (Lleida) i es va posar de relleu dades com que les granges estan situades en municipis de menys de 45.000 habitants “i a tot arreu n’hi ha de premiades”, ja que el sector ocupa més d’un milió de persones a l’Estat.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 206 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't