Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Osona té dos anys per desenvolupar el Lab City, l’eina de la revolució 4.0

Vic i Manlleu acolliran els espais de desenvolupament de noves oportunitats econòmiques en l’àmbit digital

El VIT, a Vic, va ser el lloc triat, dimecres, per presentar el PECT, el projecte que ha d’impulsar l’economia 4.0 a la comarca. Es tracta d’un projecte, batejat com a Osona Lab City, que s’ha de complir en els propers dos anys, fins al desembre del 2022, i que té un pressupost de 2.121.437,66 euros. D’aquests, 1.060.718,83 provenen del finançament europeu i la resta els posen l’Ajuntament de Vic (517.168), el de Manlleu (186.261), la UVic-UCC (181.716) i Creacció (152.573).

“El mes de febrer de l’any passat, Anna Erra em va trucar i em va explicar aquest projecte que ens permet treballar de forma col·laborativa”, va explicar l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido. “El problema era el temps, vam tenir un mes per elaborar-lo però es va fer. El que no ha anat tan ràpid és la seva resolució”, va afegir. I és que feia mesos que s’esperava la resolució per poder tirar endavant “una bona notícia com aquesta, que és una gran oportunitat per la comarca ja que ens ha de permetre empoderar la gent en el món digital, modernitzar les empreses i fer que en neixin de noves alhora que permetrà trobar alternatives als llocs de treball que poden quedar afeblits per l’automatització”, va explicar Anna Erra, alcaldessa de l’Ajuntament de Vic, que és qui el coordina. Erra va afegir que a Vic preveien tirar-lo endavant “si no ens haguessin donat la subvenció, perquè és el camí”.

Els diferents projectes que comporta aquest Osona Lab City estan oberts “a totes les empreses que s’hi vulguin acollir i crec que moltes ho faran perquè és un projecte molt atractiu”, va afegir el president de Creacció, Josep Arimany, i Garrido va recordar que l’Associació Manlleu 4.0 ja va comptar abans de néixer amb la participació de les empreses “per veure quines són les seves necessitats”.

La feina de la UVic-UCC serà la de ser element integrador del territori que permeti “generar ocupació de qualitat i l’accés a la tecnologia digital per a tothom” i va recordar que el projecte es complementa amb les opcions formatives de la mateixa universitat sobretot a “les facultats d’Educació Traducció i Ciències Humanes i la de Ciències i Tecnologia”. En definitiva, es tracta que es passi de ser consumidor passiu a “actor d’aquest canvi tecnològic”, segons va remarcar Erra.

Un projecte que surt del treball conjunt de tota la comarca

Una de les coses que es destaca d’aquest PECT és que s’ha fet de forma conjunta per a tota la comarca i amb Vic i Manlleu com a ciutats impulsores. L’Agència Creacció, que ja inclou els agents econòmics, així com el Consell Comarcal i la Universitat de Vic fan de paraigua territorial, ja que en paraules d’Anna Erra, “l’objectiu és que tot Osona sigui competitiva en aquesta nova revolució”.

Districte KIV: ampliant el VIT
L’anomenat districte KIV serà el punt de trobada entre empreses, professionals, projectes emprenedors, món acadèmic i actors econòmics del territori per tal d’intercanviar coneixement al voltant de les oportunitat i tendències. Serà el lloc on s’allotjaran els nous projectes empresarials i una extensió del VIT que s’ampliarà cap al recinte firal. De fet, en aquests moments, el VIT ja allotja alguns projectes unipersonals d’emprenedoria en l’àmbit del 4.0 i l’internet de les coses. D’altra banda, i per a l’emprenedoria cultural, l’Osona Lab City també inclou un espai per a residències de les indústries creatives a l’ETC.

Innovació Social Digital de la UVic
Un altre dels projectes que es farà a Vic és el Laboratori d’Innovació Social Digital de la UVic-UCC al barri del Remei. Segons va explicar el rector de la Universitat, Josep Eladi Baños, el laboratori servirà per prototipar metodologies i projectes que impactin en la transformació digital dels col·lectius amb menys oportunitats i s’implementaran projectes pilot a petita escala de suport a la digitalització dels grups més vulnerables. Comptarà amb la implicació transversal de diferents grups de recerca de la Universitat i serà “el nostre desplegament al sud de la ciutat”, segons va dir Baños. Des d’aquí es donarà suport a la resta de l’Osona Lab City.

Nova producció local al Fab Lab
El Centre Cívic Can Pau Raba serà el laboratori de fabricació que vol impulsar la nova producció local i té l’objectiu d’aconseguir que la ciutadania aprengui a utilitzar les noves tecnologies perquè es generin “noves vocacions professionals i es pugui reduir la bretxa digital”. Aquí s’hi trobarà maquinària com les impressores 3D, fresadores, escàners, talladors làser i màquines de cosir. Calldetenes podrà utilitzar aquest espai i serà una prova pilot des de la perspectiva d’un municipi petit, com va dir l’alcalde de Calldetenes, Marc Verdaguer, que servirà per “analitzar la futura expansió del projecte a la resta de la comarca”.

Un Media Lab a la biblioteca Bayés
La nova Biblioteca Pilarín Bayés que s’està acabant de construir serà la seu del Media Lab, un laboratori obert i per a tots els ciutadans d’experimentació amb la tecnologia, les multimèdies i el disseny. Se situa a la nova biblioteca perquè és també, expliquen, “l’evolució del concepte tradicional de biblioteca on es consumeix coneixement”. L’espai ha de servir també per “dotar de noves eines moltes accions vinculades a joves, educació, integració i dinamització dels barris”, en aquest cas els del sud de la ciutat. S’ubicarà en una de les cinc plantes que tindrà aquest edifici on cada planta es destinarà a un ús diferent.

LabManlleu i LabTer
A Manlleu, l’Associació Manlleu 4.0 ja funciona des de fa més d’un any amb l’objectiu d’impulsar la nova indústria a les empreses i a la formació. En formen part l’Associació d’Empresaris de Manlleu, Schneider Electric, Orlocat, Asecorp, Badabadoc Comunicació, l’Ajuntament de Manlleu, La Salle i l’Associació Telecos (Catalunya) i ja han fet una primera tanda de xerrades formatives que han atès al voltant de 200 persones. Els dos espais que proposa són el Lab Manlleu (on hi ha el viver d’empreses) i el Labter, espais pensats perquè “les empreses i els centres formatius puguin experimentar i fer les proves que calguin”.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't