EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Polèmica a Viladrau per un segon projecte de captació d’aigua

L’impulsa Liquats Vegetals i inclou fer 28 prospeccions en punts susceptibles de fer-hi un pou

Un dels grans reptes de Viladrau és millorar l’eficiència i la captació d’aigua de la seva xarxa municipal, a dia d’avui força deteriorades i amb episodis d’estrès hídric principalment a l’estiu, quan la població augmenta. Davant d’aquest escenari, els diversos governs municipals han tingut com a prioritat en els últims anys avançar en projectes que permetin d’una banda modernitzar i aprofitar millor l’aigua de consum de la xarxa i de l’altra crear un nou pou de suport per reforçar la captació: “La proposta que s’ha treballat des de l’Ajuntament és la de fer un pou al costat de la bassa de Puigdot”, explica l’alcaldessa, Noemi Bastias (Independents). En paral·lel a aquest projecte, però de forma coordinada amb el consistori, segons expliquen des de l’empresa responsable, Liquats Vegetals, va iniciar la redacció ara fa quatre anys d’una altra proposta per fer un altre punt de captació “i així alliberar recursos en alta”. El projecte ha aixecat ara crítiques coincidint amb la finalització, el passat 10 de setembre, de la seva exposició pública al portal de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTTA).

A grans trets, la proposta de Liquats Vegetals detecta 28 punts en una finca privada propera a l’empresa susceptibles de fer-hi un pou. Per aquest motiu demana fer prospeccions en cada un d’ells i esbrinar quins tenen aigua suficient i quins aqüífers generaran menys impacte si s’exploten. Els que compleixin aquests requisits seran candidats a convertir-se en punts de captació. I és que l’aigua és clau en el procés de producció de begudes vegetals, i amb el creixement empresarial dels darrers anys la seva demanda també ha estat ascendent. Ara mateix l’empresa situa el topall als 400.000 metres cúbics d’aigua anuals, una xifra “inferior a la previsió que es va fer fa uns anys”, ja que s’ha avançat en l’eficiència dels recursos.
Tant el projecte de l’Ajuntament com el proposat per Liquats Vegetals es troben en estudi per part de l’OTTA, i seran organismes de la Generalitat vinculats a Medi Ambient els qui hauran de decidir si són viables o no recopilant tot d’informació i estudis tècnics. Cal remarcar que, si les autoritats competents ho autoritzen, les dues propostes no són incompatibles.

Entre els arguments per oposar-s’hi hi haurà les al·legacions que han presentat plataformes veïnals –que també han denunciat l’elevat soroll que genera la indústria– i entitats ecologistes com el Grup de Defensa del Ter (GDT) o la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny (CSM). “En els problemes d’aigua de Viladrau sempre hi ha un denominador comú i és la necessitat productiva de Liquats Vegetals”, remarca Carles Lumeras, president de CSM, que afegeix que hi ha coses en el procés de redacció del projecte “que no veiem clares”, i per això també han presentat una queixa al síndic de greuges. Des del GDT, Jesús Soler lamenta que al Parc Natural del Montseny s’han regulat per llei moltes activitats, “però no el negoci que es fa amb la seva aigua”, recordant que l’espai ja pateix la pressió de les embotelladores: “Tothom xucla del Montseny”, apunta, tot remarcant que en el cas de Viladrau “aproximadament dues terceres parts de l’aigua de la xarxa municipal la consumeix Liquats Vegetals”. En el ple d’aquest dilluns es debatrà una moció presentada per ERC sobre els projectes de captació i l’ús comercial de l’aigua.

LA PREGUNTA

Està d’acord que la Unió Europea imposi aranzels als cotxes elèctrics xinesos?

En aquesta enquesta han votat 337 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't