Un any més els mexicans residents a Catalunya van convertir Sant Joan de les Abadesses, aquest dissabte, en capital de l’anhel per la cultura i tradicions del seu país aprofitant l’efemèride de l’aniversari del procés d’independència de Mèxic i que el compositor de la música de l’himne, Jaume Nunó, era santjoaní. Durant tot el dia hi va haver mostres de folklore i parades de productes gastronòmics i una conferència de l’eurodiputat republicà Josep M. Terricabras, a l’espera de l’acte solemne en què el representant del consolat oneja la seva bandera mentre recorda els herois de la pàtria.
En els darrers anys la controvèrsia ha acompanyat aquest moment de la festa, ja que el consolat requeria que aquest es fes només sota banderes oficials i, per aquest motiu, alguna vegada s’ha retirat l’estelada puntualment en el moment del Grito i algun any ho han arribat a fer uns actors. Aquest dissabte es va arribar a una solució salomònica per tal de no haver de retirar ni el llaç ni l’estelada de la façana de l’ajuntament, i que el consolat pogués celebrar l’acte segons les seves condicions. I és que finalment aquest punt de la festa es va traslladar al Palmàs, l’edifici dedicat al compositor Jaume Nunó, tot i que l’any passat es va descobrir que la seva casa natal n’era una altra.
Tot i això, però, els regidors d’ERC van aprofitar la seva presència al balcó durant l’acte per reivindicar la llibertat dels presos polítics ensenyant una pancarta. Malgrat el canvi d’ubicació i el debat, la jornada va tornar a omplir el poble de mexicans i curiosos per celebrar els llaços entre Sant Joan i Mèxic.
A favor de la independència, de Mèxic
L’acte més solemne de la celebració d’El Grito, amb motiu de la celebració del dia de la independència de Mèxic, es va traslladar al Palmàs de Sant Joan per no haver de retirar llaços grocs ni l’estelada
Notícies relacionades
{{ comment.text }}