Esteve Franch va ser regidor a l’Ajuntament de Roda de Ter durant 12 anys, per Convergència i Unió (CiU). El maig passat va tornar a entrar en política amb la llista d’Ara Roda encapçalada per Albert Serra. Des de fa uns mesos i després de la renúncia del número 1, ha esdevingut cap de l’oposició del govern d’ERC, IPR i Sumem. Repassem les principals problemàtiques del municipi en aquest extracte de l’entrevista del programa Angle Obert d’EL 9 TV.
Per què va decidir tornar-se a posar en política després de 12 anys?
Vaig plegar perquè ja havia fet el que havia de fer. Sempre he sigut un polític de poble. Vaig dir que tornaria si hi hagués un grup de gent que pensessin en el poble i no en la política. El projecte que se’m va proposar anava per aquí.
Les municipals van donar representació als sis partits que s’havien presentat i amb l’obligació de fer pactes. Des d’Ara a Roda sempre lamenten que no se’ls ha tingut en compte.
Abans de les eleccions, ja vam estar una mica apartats per l’enrenou entre partits a l’anterior mandat. Vam aconseguir els mateixos regidors que el partit més votat [ERC: 3]. El més lògic és que estiguéssim al govern. Vam intentar parlar amb tothom però hi havia una espècie de cortina al davant. En veure que no hi havia possibilitat vam tenir clar que anàvem a l’oposició.
Quines formacions estaven més predisposades a parlar amb Ara Roda?
Vam parlar amb totes les formacions i hi va haver bastanta distància amb totes. Amb ERC vam fer-ho quan ja s’havien entrevistat amb tota la resta. Entenem que havíem de ser els primers com a mínim.
Per què creu que va passar?
Perquè hi havia temes personals pel mig. Quan anàvem a parlar de possibilitats de pacte, ja vam intentar anar-hi els que no havíem estat a l’anterior mandat. A totes les trobades vam dir que no érem el grup d’una persona [Albert Serra], sinó que n’érem 15. Això no es va entendre i no se’ns va tenir en compte.
Ha entrat sense cap rancúnia, doncs?
Fem i ens diem el que ens hem de dir políticament. A mi no m’agrada anar pel carrer i no saludar-me amb una persona per un tema d’aquests. D’això en un poble n’hauríem de passar una miqueta.
Va passar de número 2 a 1 a causa de la renúncia de Serra. Com ho porta?
Bé. Som un grup de gent que ens entenem molt bé. Hi ha gent molt maca, diversa, gran, jove, de Roda, de les Masies…. Amb gent així, surts amb unes idees diferents i netes, no polítiques. Entre tots vam decidir que jo prengués el relleu a l’Albert perquè era la persona que hi entenia més, encara que fes un temps que estava a la banqueta.
El retorn al camp de joc l’ha portat bé, doncs, i amb suport de l’equip?
Ho porto bé perquè tinc bona gent al meu costat. A més, m’ha enganxat en un període de jubilació i, per tant, tinc temps. M’agrada el poble, poder fer coses i sempre he estat en associacions.
Algun dels votants pot estar descontent per la renúncia del que anava al capdavant?
Ningú m’ho ha dit. Va plegar per motius personals i sobretot laborals. El tipus d’oposició que fem requereix temps. L’acord va ser comú de tots plegats.
Ara Roda és el partit que ha presentat més mocions:seguretat, convivència, trànsit, la Blava, Puigneró, atenció ciutadana… El govern els escolta?
Als plens ens hem organitzat en tres fases: debatre els temes que porta l’equip de govern, les nostres aportacions amb les mocions i les 20-25 preguntes, que ens fa arribar la ciutadania. De les 20 mocions que hem presentat, se’ns n’ha aprovat una. Creiem que no se’ns escolta perquè la major part són sobre el poble. Som a l’Ajuntament per parlar del poble, no de política. Hi ha moltes mocions que es podien haver acceptat i se’ns ha dit que no i s’estan fent per part de l’equip de govern.
Com quines?
Vam presentar unes recomanacions perquè l’Ajuntament funcionés millor amb més horaris d’atenció a la gent, la possibilitat de posar més càmeres, seguir més l’incivisme per les deixalles i la recollida de residus, fer refugis climàtics…. A tot això se’ns va dir que no.
Els tres temes cabdals a Roda són el trànsit, la Blava i les naus de Puigneró. Sobre aquestes últimes, què han proposat al ple?
Roda té dues o tres taques negres i Puigneró n’és una des de fa molt temps. Hi ha problema pel sostre d’amiant i per l’impacte visual. Pensem que com a Ajuntament es pot pressionar com a tema de salut pública i s’ha d’obligar que primer es tregui el sostre i després vagin a terra. Si de moment no es pot edificar que com a mínim quedi un solar.
També han presentat una moció per evitar la degradació de la Blava. Quins punts han posat a sobre la taula?
La compra de la Blava va ser el pitjor negoci que ha fet l’Ajuntament de Roda. Sempre vaig dir que no la volia i al següent mandat em va tocar pagar-ne una part com a regidor d’Hisenda. S’ha d’acceptar el que s’ha fet abans i tirar-ho endavant. El primer que s’hauria de fer a la Blava és un pressupost per arreglar l’estructura i tenir-la en condicions. És un espai molt gran i allò que podríem fer-hi Roda ja ho té en altres llocs. Per tant, només servirà per tenir uns espais grans i nets. Vam proposar això i se’ns va dir que no. En canvi, en una visita del conseller Carles Campuzano, l’alcalde [Toni Mas] va dir que s’estava valorant.
En les últimes setmanes s’ha tornat a parlar molt del trànsit rodat al poble. Què proposen?
El nostre plantejament era reunir-se amb les entitats del poble, fer una audiència pública a Can Planoles per escoltar la gent del poble, que vol la variant, que no la vol o la que no hi entén i no sap què fer… I a partir d’aquest treball previ hem fet un posicionament a través d’una moció al ple. Proposem que si en dos anys les mesures per minvar el trànsit no aconsegueixen rebaixar-lo, llavors s’ha de buscar una carretera alternativa, feta i parlada amb tècnics i gent del territori.
No s’han plantejat tornar a integrar-se en aquesta taula de trànsit?
La primera vegada que vam reunir-nos vam quedar que treballaríem tots plegats per trobar una solució al trànsit i es va quedar que tothom pensaria de quina manera es podia plantejar. Abans de la segona trobada, hi va haver un parell de grups que van fer accions pel seu cantó. Vam marxar perquè pensàvem que no hi havia confiança. Vam ser els primers i se’ns va criticar molt, però n’han marxat més al darrere nostre. La taula del trànsit és la tercera opció: és passar el temps i no fer res.
Ha estat a l’Ajuntament durant molt temps, en diversos períodes. Com el veu actualment? Com ha canviat? Ha millorat? Ha empitjorat?
Ha canviat molt com a tot arreu. Vaig estar-hi del 1999 al 2011. En aquells moments, tothom tenia feina a fer infraestructures. A Roda vam haver de fer un segon col·legi, la biblioteca, el teatre, el CAP… El problema era fer fer-les i pagar-les. Som un poble que tenim tots els serveis possibles i que molts ajuntaments voldrien. A dia d’avui, en canvi, els problemes són la inseguretat, l’incivisme, la droga, les ocupacions… És més de relació de persones i de problemes al carrer que no pas econòmic.
{{ comment.text }}