EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cop d’efecte dels pagesos

Una cinquantena de persones es van plantar dimarts al ple de Manlleu per queixar-se que es cuida poc el sector, des dels camins rurals fins als residus o el desplegament de la fibra òptica


28/04/2023
Manlleu

Que Manlleu ha estat històricament una ciutat industrial no ho pot discutir ningú. I que el sector serveis representa ara mateix dues terceres parts dels contractes generats a la ciutat ho diuen les dades. Al llarg dels segles hi ha, però, una constant que també s’ha mantingut al municipi: prop d’un centenar de cases de pagès que des del Dolcet fins a Sant Jaume o les Masies de Roda en conformen el paisatge i contribueixen, directament o indirecta, a alimentar les persones que hi viuen.

Justament per reivindicar l’arrelament del sector primari a Manlleu, i la seva importància en context de pandèmia i emergència climàtica, una cinquantena de pagesos van fer acte de presència al ple de l’Ajuntament d’aquest dimarts. Els partits estaven avisats amb ante·lació, i el missatge era clar: una crida a tots els grups, tant els que hi ha actualment al consistori com els que hi volen obtenir representació el 28 de maig, a tenir cura de les masies, les persones que hi resideixen i tot el que és decisiu perquè pervisquin i no es perdi el seu llegat.

Ramon Pous va llegir en nom de tot el col·lectiu un text explicant que consideren insuficient la partida de 4.000 euros anuals consignats al seu sector: “La nostra aportació en impostos no és equitativa amb els serveis municipals que rebem a canvi. I és que a Manlleu, la pagesia pateix un clar i evident dèficit fiscal”.

Entre les reivindicacions que van portar al ple hi ha, per exemple, la conservació i millora dels camins rurals, facilitar el desplegament de la fibra òptica fins a totes les cases o “la taxa de residus del porta a porta quan ningú ens ve mai a recollir res”. Els pagesos també van llistar entre els greuges que pateix el sector la manca de bonificacions pel que fa a instal·lacions d’energies renovables o les pèrdues econòmiques que ocasionen els senglars i altres animals salvatges mentre “l’administració s’ho mira de reüll”.

Malgrat la nodrida mobilització al ple, Pous va intervenir en torn de precs i preguntes (al final de la sessió) i cap dels grups polítics va prendre la paraula oficialment després per donar-los suport o rebatre les seves apreciacions. Segons el col·lectiu, tot i això, tampoc era l’objectiu: a més a més de fer una demostració de força, el que esperen són moviments posteriors i, a efectes pràctics, una reunió dels partits amb la pagesia de Manlleu “per agafar un compromís ferm i sincer de cara al pròxim mandat, incrementar la partida pressupostària que se’ns reserva i millorar els serveis que destina l’Ajuntament a un sector oblidat però sempre compromès amb la nostra ciutat”.

LA PREGUNTA

Laporta ha de destituir Xavi?

En aquesta enquesta han votat 216 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't