EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Detenen quatre osonencs acusats de voler sabotejar la Vuelta

Estan arrestats des d’ahir a Barcelona; aquest matinada els han escorcollat la casa. Segons el col·lectiu Alerta Solidària, són de Vic, Centelles, Calldetenes i Tavèrnoles

El 9 Nou,
27/08/2023
Barcelona

Com a mínim quatre activistes independentistes osonencs continuen retinguts a la comissaria de la Policia Nacional de la Verneda, a Barcelona, després que els arrestessin ahir acusant-los de voler sabotejar la Volta ciclista a Espanya al seu pas per la Catalunya Central, a l’etapa entre Súria (Bages) i Arinsal (Andorra). En concret, els agents els acusen de voler vessar oli de motor a la carretera abans de la prova.

Segons ha pogut saber EL 9 NOU, agents del cos han escorcollat les cases dels detinguts aquesta matinada, almenys una a Vic, i se n’han endut ordinadors. El mitjà digital El Món avança que se’ls atribueix quatre delictes: contra la seguretat viària, de desordres públics, de grup organitzat i medi ambient.

Comitès de Defensa de la República i entitats com Alerta Solidària s’estan manifestant a davant de la comissaria. Qualifiquen els fets de “detencions preventives pròpies del franquisme”.

La investigació per part de la Policia Nacional s’hauria posat en marxa després que correguessin convocatòries de protesta contra la prova esportiva a través de les xarxes socials. De moment no ha transcendit si els activistes passaran avui o demà a disposició del jutjat de guàrdia de Solsona.

S’han convocat concentracions aquest dilluns al vespre. Una d’elles a Vic.

Actualització a les 13.03h · ACN

La Policia Nacional ha escorcollat aquesta nit i matinada els habitatges dels quatre osonencs detinguts dissabte per intentar boicotejar la Vuelta al seu pas per Catalunya. Segons ha explicat aquest diumenge Martí Majoral, portaveu d’Alerta Solidària, la defensa no els ha pogut visitar fins aquest matí, quan està previst que se’ls prengui declaració.

En les hores vinents passaran a disposició judicial. Tal com ha dit en una concentració a la porta de la comissaria de la Verneda (Barcelona), els arrestats van estar presents durant l’escorcoll policial, que va durar quatre hores. Els agents van endur-se material informàtic. Les detencions es van produir al Solsonès, han explicat a l’ACN fonts policials.

“No sabem exactament de què se’ls acusa, quina acció o com ho volien fer. Tampoc sabem si pertanyen a algun col·lectiu o grup”, ha reconegut Majoral en una protesta que ha reunit a mig centenar d’independentistes sota la pluja. Des d’Alerta Solidària, una organització de suport a l’activisme sobiranista, asseguren que els arrestats estaven emmanillats durant l’escorcoll, que ha tingut lloc aquesta nit entre les deu i les dues de la matinada.

“La detenció ens han dit que és pel curs d’una investigació a partir de la sospita que aquestes quatre persones preparaven una acció en contra del normal desenvolupament de la Vuelta ciclista espanyola”, ha apuntat Majoral. Tanmateix, ha destacat que una advocada va intentar veure ahir a la nit als detinguts, però la policia li va impedir fer-ho fins aquest diumenge al matí.

“Esperem que, a partir d’aquestes declaracions, saber més que hi ha d’investigació per part de la Policia Nacional que hagi justificat una mesura tan excepcional com és la detenció, que ja porta 24 hores i que pel ritme que porta segurament es pugui acabar allargant 24 hores més si no passen a disposició judicial abans del migdia”, ha agregat. Pel que fa al perfil dels arrestats, Alerta Solidària s’ha limitat a indicar que són “independentistes”, “homes adults” i d’Osona, concretament de Vic, Centelles, Calldetenes i Tavèrnoles.

Protesta dels CDR

Alerta Solidària i CDR Catalunya han convocat la concentració davant la comissària de la Verneda, rodejada aquest matí d’agents i furgons dels Mossos d’Esquadra. “Quatre detencions per frenar les protestes contra la Vuelta colonial, i quatre escorcolls amb nocturnitat per intimidar l’independentisme, com fa sis anys amb l’operació Judas”, han denunciat els CDR des del seu compte de X, abans Twitter. També han criticat “el silenci del Govern” i de Junts i ERC.

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha demanat aquest diumenge la llibertat immediata dels detinguts per amenaces contra la Vuelta, argumentant que “protestar no és delicte”. També la republicana Marta Rovira ha reclamat la seva llibertat. L’ANC i Òmnium han expressat el seu suport als arrestats a les xarxes.

A la concentració s’han sentit crits de ‘Llibertat detinguts’ i proclames contra la policia espanyola. A la mobilització hi han participat els diputats de la CUP Carles Riera, Eulàlia Reguant i Xavier Pellicer i l‘exvicepresident de l’ANC Pep Cruanyes.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 254 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't