EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Així han anat els plens d’investidura que EL 9 TV ha seguit en directe

Vic, Manlleu, Torelló, Taradell, Tona, Centelles, Roda, Calldetenes, Sant Julià, … En algun cas amb acords que no s’han desvetllat fins al mateix ple

EL 9 TV
17/06/2023
Vic

Ja es pot trobar a la carta el programa d’EL 9 TV que aquest dissabte al matí ha seguit en directe els plens d’investidura els plens d’investidura de diferents ajuntaments de la comarca. Conduït per Agustí, el programa ha retransmès íntegre el ple de Vic que ha proclamat alcalde Albert Castells (Junts), i ha fet connexions amb una quinzena d’altres ajuntaments.

Aquest és el repàs als plens que s’han anat seguint durant el programa:

A Tona, per exemple, fins al moment de començar el ple no es coneixia qui comandaria el consistori. Les eleccions les va guanyar qui n’havia estat alcalde, Josep Salom, liderant Tona Avança (6 regidors), però el fet de no disposar de majoria absoluta obria el ventall de pactes entre la resta de grups que formen el consistori. Al final, amb sorpresa incorporada, ha acabat essent investit alcalde Lluís Ges (4), gràcies als suports del seu grup, Aixequem Tona, i el d’ERC (2) i Junts (1), tot i que aquest últim es mantindrà a l’oposició i deixarà Aixequem i ERC en un govern en minoria. “Ha estat molt complicat i molt a última hora, però vull agrair-los a tots la confiança”, ha dit Ges en declaracions a EL 9 TV.

A Manlleu no hi ha hagut sorpresa perquè dies enrere ja es va fer públic el pacte entre Junts i PSC, que formaran govern de coalició i acabaran amb 20 anys de govern d’ERC sota els mandats de Pere Prat i Àlex Garrido. Arnau Rovira ha estat proclamat alcalde amb els vots dels seus regidors (8) i els del PSC (4), que fan majoria absoluta. En declaracions a EL 9 TV, ha insistit que la seva idea era un govern tripartit amb ERC, però que no ha estat possible. “Som un govern de 12 però buscarem més suports”, ha dit. D’ERC n’espera “una oposició constructiva i de mà estesa”. Cal tenir present que aquests últims quatre anys, a Manlleu hi ha hagut un govern d’ERC amb Junts.

A Balenyà no hi havia majoria absoluta i l’independent Carles Valls (4 regidors) ha revalidat l’alcaldia reeditant també l’acord amb Oriol Usart (Junts, 3). PSC (3) i ERC (1), queden a l’oposició. El nou alcalde ha assegurat que el cartipàs que s’ha de concretar aquests propers es negociarà “de manera generosa àmplia” i ha avançat que “aquest serà un govern d’encerts i errors”, sempre a disposició de la gent i obert a suggeriments i consells “de gent gran, de gent jove, i de tots els que han passat per l’Ajuntament”.

A Roda de Ter, la implosió de candidatures -fins a sis, totes amb representació- havia fet preveure un escenari complicat que exigia, com a mínim, un pacte a tres per arribar a una majoria absoluta. Finalment, i com ja va avançar EL 9 NOU, Toni Mas, d’ERC, amb el suport de d’IPR i Sumem, ha estat investit alcalde. En total, són 7 dels 13 regidors del consistori. Queda per a l’estadística que serà el primer govern de tres partits a Roda i que, tret de l’alcalde, la resta de membres del govern (6) són dones.

A Prats, la capital del Lluçanès, l’acord també anunciat de Junts (4) i ERC (4) ha portat Jordi Bruch a l’alcaldia. En aquest nou mandat Bruch canvia de socis després d’haver governat fins ara amb Movem (3) i admetent, també, que s’ha ajustat l’equilibri de forces amb ERC. També amb Movem hauria estat possible una majoria de govern, “però les demandes sorgides en les negociacions ens han portat a un altre acord”, ha assenyalat el renovat alcalde.

A Centelles, la majoria absoluta aconseguida pel PSC de Josep Paré (9) enfront d’Impuls (4) tampoc deixava cap marge de sorpresa per a una investidura que ha seguit el guió previst. En aquest municipi, des de 1995 el PSC ha guanyat les eleccions municipals de manera ininterrompuda. El 2019 va perdre la majoria absoluta, però ara l’ha recuperat. “És una oportunitat que et donen les persones del teu poble i l’has de viure amb il·lusió; és un orgull poder-ho fer“, ha assegurat el nou alcalde, per a qui la majoria absoluta recuperada és també l’aval perquè la feina que s’ha estat fent fins ara no s’aturi.

A Sant Julià de Vilatorta no s’ha aclarit fins avui mateix qui seria la nova alcaldessa -totes les candidatures escollides eren encapçalades per dones. Finalment ha estat investida Marta Cornellas, de Compromís Municipal, que ha rebut el suport de la regidora que podia decantar la balança, la independent Montse Sanz. Ella ha acabat desfent l’empat a cinc regidors entre la llista de Cornellas i l’associada a ERC, hereva del govern sortint, que aquesta vegada encapçalava Cris Suñén. Cornellas ha tingut paraules d’agraïment pel suport rebut però ha reconegut que “ha costat molt, ens ho hem rumiat molt i hem dormit poc”. “Intentarem facilitar el vostre el dia a dia. Som el canvi moderat i continuarem així”, ha dit.

A Torelló, Marçal Ortuño (ERC-JpT) ha estat investit alcalde per segon mandat consecutiu amb els vots dels seus 8 regidors, mentre que el PSC ha votat la seva cap de llista, Roser Roma (3) i Junts (3) i la CUP (3) han votat en blanc. La de Torelló és l’alcaldia més gran que ha aconseguit Esquerra a la comarca. El senador d’ERC Josep M. Reniu ha assistit a la sessió. 10 dels 17 regidors del consistori seran nous. A última hora, Ester Ribas, regidora de Junts, ha renunciat a l’acta i Enric Font, número 6 de la candidatura, n’ha agafat el relleu, després que els números 4 i 5 hi renunciessin. En la seva intervenció, Ortuño ha advocat per un Torelló més sostenible i per fer-lo referent en l’àmbit cultural, esportiu, econòmic i comercial.

A Les Masies de Voltregà s’arribava al ple amb incògnites. Les negociacions a diverses bandes deixaven entreveure la repetició del pacte de l’anterior mandat, que finalment s’ha reeditat. D’aquesta manera Verònica Ruiz (Sumem) continuarà essent alcaldessa, càrrec on va arribar fa dos anys agafant el relleu intern a l’històric Sergi Vilamala. Però d’acord amb el pacte amb Gil Codina (Fem Les Masies – Ara Pacte Local) ho serà durant tres anys, perquè en l’últim del mandat ell li agafarà el relleu. Ruiz va aconseguir 5 dels 11 regidors en les eleccions del 28 M, i amb Gil Codina arriba a la majoria absoluta que donarà estabilitat al pacte.

A Gurb, d’acord amb els resultats electorals que li van donar l’alcaldia, Josep Casassas renova des d’avui el seu mandat com a alcalde quatre anys més. “Les persones i les seves necessitats seran l’eix central del mandat, amb el focus posat en l’habitatge per a la gent jove”, ha dit Casassas en la seva primera intervenció davant del ple. Com també, ha afegit, el nou institut, l’aposta per la transició energètica o l’extensió de la fibra òptica a tot el terme.

A Taradell també s’ha seguit el guió previst i Mercè Cabanas ha esta investida alcaldessa amb els vots dels 9 regidors del seu equip, Fem Taradell, enfront dels 4 del grup de l’oposició, de Junts, comandada per Santi Estragués, que en la seva intervenció ha deixat entreveure un possible relleu a curt o mig termini dins del grup. Cabanas ha mostrat la seva satisfacció per aquesta reelecció i ha posat en valor que “ens trobem en un ajuntament amb una capacitat de treball immensa. Coneixem una mica més la realitat del poble i del calaix de l’Ajuntament”, ha dit en declaracions a EL 9 TV. Per Cabanas, el poble els ha avalat “la feina feta, i com l’hem feta”, canviant el que ha qualificat de model presidencialista de l’anterior govern al “model d’equip” que representa l’actual consistori.

A Santa Eugènia de Berga s’ha formalitzat el pacte anunciat fa uns dies entre Esquerra Republicana (3) i els independents (3), que han desbancat del govern el fins ara alcalde de Junts, Xavier Hernández (5). El republicà Cristian Parras serà el nou alcalde gràcies al pacte de govern signat amb Josep Sallent, ara independent però anteriorment també regidor d’Esquerra. El nou alcalde, en les seves primeres declaracions, ha assegurat que “ens sentim orgullosos de l’acord de govern” a què s’ha arribat amb els independents i ha posat en valor la voluntat compartida “del treball en equip”. Més, ha afegit, quan s’hi pot sumar, des dels independents, “persones que tenen experiència d’anys en la gestió de l’Ajuntament”.

A Calldetenes, Junts ha pactat finalment amb la candidatura de l’exalcalde Jaume Mas, desbancant a ERC com a llista més votada. Miquel Riera és el nou alcalde i ha dit que vol actuar com a “home de consens” i evitar retrets i males marors que s’arrosseguen “per coses que van passar fa 14 o 15 anys enrere”. Es dona la circumstància que tot i que els 4 regidors de Junts i els 3 de Jaume Mas sumaven 7 vots, un dels regidors -en votació secreta- ha votat en blanc, de manera que s’han quedat en 6. ERC, amb Irene Puigdesens al capdavant, es queda a l’oposició amb els seus 4 regidors.

Aquest 17 de juny ha estat també el retorn d’un alcalde històric, Jaume Orrra (Som-hi), que recupera l’alcaldia de Vilanova de Sau als seus 70 anys, “després de 44 anys i 20 dies” d’haver-ho estat per primera vegada i encetant, ara, el que serà la seva tercerca etapa com a alcalde. A les eleccions del 28 de maig es va imposar amb només dos vots a la candidatura de Mila Martínez (IPVS), deixant un 4 a 3 ajustat a l’Ajuntament. Orra ha reivindicat la gent gran i el servei que, des de l’experiència, poden oferir al conjunt de la societat. Entre els objectius ha enumerat l’habitatge social i posar ordre al trànsit per dins del poble, “que és caòtic”.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 400 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't