EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El vodevil de PxC

La fiscal demana absoldre els tres acusats de voler matar Anglada, ja que el desenllaç del pla hauria depès només de la voluntat de l’expresident del partit ‘de beure o no beure alcohol’

El judici contra tres líders de Plataforma per Catalunya (PxC) acusats de voler matar Josep Anglada l’octubre de 2014 ha quedat vist per a sentència. L’acusació particular va mantenir dimarts la petició de penes de presó d’entre dos i nou anys, però la fiscal de l’Audiència de Barcelona va demanar l’absolució del secretari general de Plataforma per Catalunya, Robert Hernando; de l’exregidor a Vic Joan Carles Fuentes, i d’Ignacio Mulleras, exportaveu a l’Ajuntament d’Olot. L’origen del cas es remunta a una trama que haurien ordit els dos primers, amb una participació més discreta del tercer, per emborratxar Anglada en un dinar al Roquet de Tavèrnoles i aconseguir que després donés positiu en un control d’alcoholèmia dels Mossos d’Esquadra. Segons l’acusació particular, fins i tot haurien contactat amb un camioner perquè xoqués amb el Mercedes de l’expresident de PxC, la qual cosa “li hauria pogut provocar lesions físiques o la mort”. El rerefons de tot plegat seria evitar que Anglada, expulsat uns mesos abans del partit, es presentés a les eleccions municipals del 2015 amb una nova formació.

La fiscalia, però, va sol·licitar dimarts l’absolució dels tres processats defensant que el presumpte pla era inconcret, perquè els acusats en tenien graus de coneixement diferents i perquè amb les seves declaracions no en quedava clara la finalitat: “Que begués alcohol i els Mossos d’Esquadra l’aturessin en un control? Que un camió se l’emportés per davant? Que morís? Saben el nom del camioner o tenen la factura amb què se’l va pagar?”. El Ministeri Fiscal també va manifestar que –en qualsevol cas– el desenllaç de la trama hauria depès d’Anglada, de la seva voluntat lliure de beure o no beure alcohol, i va argumentar que no hi havia temptativa ni conspiració per delicte de danys, homicidi o atemptat contra l’autoritat. Més que un tema propi de l’àmbit penal, “el que hem vist avui són les clavegueres de la política”, afirmava.

L’acusació particular, per la seva banda, va mantenir les penes sol·licitades i va entroncar el conflicte en un “sentiment d’odi fruit de rivalitats polítiques”. Entre les raons per condemnar Fuentes i Hernando, va esgrimir que eren conscients que el xoc entre un camió i el turisme d’Anglada –vehicles de dimensions diferents– hauria pogut acabar amb la mort d’aquest, però que no els importava: “S’està trivialitzant la vida i la integritat física que són béns jurídics amb els quals no es pot jugar”. L’advocada de l’expresident de PxC també va defensar la validesa de les més de tres hores de gravacions d’àudio en què els líders del partit parlaven sobre el pla, uns arxius sonors enregistrats per l’advocat gironí Francesc Bueno, també membre de la formació, després que suposadament Fuentes li proposés ser la persona que dinés amb Anglada i l’encarregada d’omplir-li la copa. El seu paper hauria estat clau en la trama, però Bueno –que dimarts va declarar en qualitat de testimoni– va acabar explicant-ho tot a l’expresident de Plataforma per Catalunya. És més: va gravar converses amb Fuentes, Hernando i Mulleras per disposar de proves que els incriminessin posteriorment.

L’acusació manté les penes sol·licitades d’entre dos i nou anys de presó

L’argumentari de la defensa va ser completament oposat. Els dos advocats dels acusats van qüestionar el valor de les gravacions, ja que “malgrat que la policia va concloure que eren originals, també va dir que havien estat editades”. El lletrat de Mulleras va assegurar que s’havien omès les frases en què el seu client es desmarcava del pla i recomanava a Bueno “no posar-se en merders”. En la mateixa línia que la fiscal, van criticar el mal ús dels tribunals per dirimir qüestions polítiques.

Abans, Fuentes havia reconegut haver comentat la possibilitat d’emborratxar Anglada i avisar els Mossos perquè l’aturessin en un control, però “la idea era de Bueno” i sempre “en un to que jo em prenia de broma”. L’exregidor a l’Ajuntament de Vic també va dir que “no recordo res de cap camioner” i, al final, apuntava que eren ells tres, els processats, els qui estaven sent víctimes d’una trampa: “Aquest és un pla del Sr. Bueno i el Sr. Anglada per desprestigiar-nos políticament i els ha funcionat. Ens han ensorrat”. L’expresident de PxC, per la seva banda, es reiterava en les seves paraules i en el fet que es va sentir “preocupat i nerviós” després de conèixer les intencions dels seus antics socis.

LA PREGUNTA

Laporta ha de destituir Xavi?

En aquesta enquesta han votat 327 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't