EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els pactes propicien i confirmen els relleus a l’alcaldia de Santa Eugènia i Campdevànol

A Vic, Manlleu o Ripoll continuen els contactes en temps de descompte

A cinc dies de la constitució dels nous ajuntaments, encara hi ha una dotzena de municipis d’Osona i el Ripollès on no està clar qui n’assumirà l’alcaldia. Els més grans són les dues capitals de comarca i Manlleu, però també plana la incògnita sobre les Masies de Voltregà, on Junts pilota un front per discutir la vara als socialistes, o Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta, dos pobles en què les forces més votades van empatar en regidors el 28 de maig.

En altres places, com Torelló, no hi ha dubte de qui encapçalarà el consistori, però sí com s’apuntalaran uns governs que, sense suport, encararien el mandat en minoria. La pressió del compte enrere obligarà els grups a moure fitxa i accelerar al llarg de la setmana si es volen evitar sorpreses als plens d’investidura de dissabte. Campdevànol i Santa Eugènia de Berga, en canvi, ja tenen la feina feta. En el primer cas, s’ha confirmat l’acord entre Sumem i PSC, mentre que en el segon un pacte entre ERC i Independents desallotjarà de l’alcaldia Junts, les sigles que han liderat el consistori des de l’any 2011.

PACTE D’ESQUERRES PER DESBANCAR JUNTS A SANTA EUGÈNIA

L’estiu passat, Som Santa Eugènia de Berga, vinculat a ERC, i els Independents van estudiar presentar-se junts a les municipals. Tot i que al final van decidir fer-ho per separat, en va quedar un pòsit que els ha servit ara per arribar a un acord i desbancar Junts, la força més votada amb cinc regidors. Els dos partits van aconseguir-ne tres cadascun. “La prioritat de Som Santa Eugènia era un canvi de rumb al poble i hem cregut que el més convenient era unir esforços amb els Independents”, explica Cristian Parras, cap de llista d’ERC i qui esdevindrà alcalde el proper 17 de juny. Des dels Independents, Josep Sallent, que serà el primer tinent d’alcalde, subratlla que “tenen ganes de sumar” i no podien deixar perdre l’oportunitat ara que els números surten.

“Posem fi a dotze anys de majoria absolutíssima en què no hem pogut col·laborar”, afegeix. La facilitat d’arribar a un acord també rau en el fet de la semblança dels programes electorals. Volen potenciar els serveis socials, la zona esportiva i l’escola. També apadrinar els projectes engegats per l’actual equip de govern de Junts, com són la reforma dels contorns de l’església, la del polígon i el POUM. En aquesta línia, Sallent subratlla que és “un mandat clau” perquè s’han de desenvolupar aquestes iniciatives amb la inversió corresponent. Per acabar, Parras destaca que entomen el repte “amb ganes, humilitat, equip i il·lusió”. Per la seva banda, l’actual alcalde, Xevi Fernández, de Junts, subratlla que “no interpretem les eleccions com que el poble vol un canvi”.

“Tenim pràcticament el 50% dels vots, dos regidors més que ERC, els doblem en vots i ens hem quedat a sis vots de la majoria”, detalla. Per tot plegat, considera que en l’acord “s’ha prioritzat abans la cadira i les ambicions d’uns pocs a l’interès per Santa Eugènia”. “Amb el resultat, era més lògic pactar primera i segona força, perquè acumularíem més suports dels que tindrà aquest govern”, afegeix. A més, amb aquesta fórmula podrien “entrar a govern i seguir treballant” de seguida. Ara, tal com critica Fernández, “cap dels regidors tindrà experiència de govern” i “hi haurà una parada en els projectes”. “És legítim, però no és un bon pacte per a Santa Eugènia”, conclou.

CAMPDEVÀNOL: ORIOL LÁZARO, DE SUMEM, NOU ALCALDE

Oriol Lázaro serà el pròxim alcalde de Campdevànol després de l’acord de govern que van signar, aquest divendres a la tarda, Sumem per Campdevànol, la llista associada a Junts, i 100%Campdevànol (PSC), encapçalada per Xavier Capdevila, que es convertirà en el primer tinent d’alcalde del municipi. EL 9 NOU ja havia avançat el pacte divendres al matí i només quedava la formalització de la signatura, que es va fer al local de Sumem, a la plaça de la Mainada. Tot i parlar amb tots els grups polítics, el futur alcalde de la vila va subratllar que la població havia votat “pel canvi”. “Si sumem els nostres vots i els del PSC, tenim majoria absoluta de tota la gent que va anar a votar”, remarcava Lázaro. Certament, la suma de Junts i el PSC s’enfila fins als 816 vots, mentre que la d’ERC, Gent de Poble (Independents) i la CUP és de 748 suports.

Capdevila es mostrava “molt content” del pacte i deia que “venim a treballar i fer pinya pel poble”. Tot i sumar 6 dels 11 regidors del consistori i obtenir la majoria absoluta, no descarten que la CUP, amb Mariona Baraldés al capdavant, també es pugui incorporar a l’equip de govern. “Els hi hem proposat i estem a l’espera de la resposta”, comentava Lázaro. Els cupaires faran una assemblea oberta aquesta setmana per decidir si entren o no a l’executiu local. Capdevila també veia amb bons ulls que Baraldés se sumés a l’equip. Gent de Poble, en canvi, liderats per l’encara alcaldessa en funcions, Dolors Costa, es quedarà a l’oposició, de la mateixa manera que ERC, amb Toni Riera al davant. Els republicans han format part de les converses fins al final, però “no es veien en un tripartit”.

A l’acord ja s’han repartit les regidories de tots els membres del futur equip de govern. Lázaro tindrà les carteres de Governació, Urbanisme, Promoció Econòmica, Comerç i Turisme. Capdevila serà el responsable de Ciutadania, Joventut, Festes i Tradicions. Marta Guitart (Sumem) serà la segona tinent d’alcalde i regidora de Serveis Socials i Cultura; Francesc Puig, el tercer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda i Esports; Carme Cazorla (Sumem) durà Salut, Benestar i Ensenyament, i Joan Carbonell (PSC) tindrà les carteres de Sostenibilitat i Transició Energètica.

LA PREGUNTA

Està d’acord que la Unió Europea imposi aranzels als cotxes elèctrics xinesos?

En aquesta enquesta han votat 79 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't