EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els residus encenen el ple del Consell Comarcal del Ripollès

L’alcalde de Sant Joan consideren que el municipi pagarà “per uns serveis que no s’han prestat”

Els espectadors del ple del Consell Comarcal del Ripollès de dimarts es van haver de fregar els ulls un parell de vegades per comprovar que no s’havien equivocat i, en realitat, estaven mirant una sessió plenària de Sant Joan de les Abadesses. El cara a cara entre l’alcalde Ramon Roqué (MES) i el cap de l’oposició Sergi Albrich (ERC) es va traslladar al Consell, però amb els papers canviats. Allà, Albrich és al govern i Roqué capitalitza l’oposició. L’enemistat política entre ells, que ve de més d’una dècada enrere, es va resoldre amb intercanvi de cops. Els retrets dialèctics i un to agre van marcar el debat arran d’un tema que ve de lluny: els costos de la recollida de residus.

El ple havia de votar la liquidació del 2023, però Roqué no hi estava conforme. L’alcalde santjoaní va etzibar al conseller de Recollida de Residus, Àlex Medrano (CUP), que la liquidació estava “mal feta” i tenia “errades”. “Se’ns està cobrant per uns serveis que no estem rebent”, assenyalava.

La controvèrsia neix arran de la licitació del nou concurs d’escombraries. A Sant Joan estava previst que uns camions recollissin cinc àrees de residus amb contenidors bilaterals. El problema és que la licitació va ser “deficient” i va quedar deserta. Per tant, Sant Joan no té ni àrees ni contenidors. L’alcalde deia que l’equip de govern hauria d’haver modificat el contracte per ajustar el nombre d’àrees (que passarien a ser quatre). Roqué acusava el Consell de cobrar-li 50.500 euros per unes àrees que “no existeixen” i 7.600 euros d’amortització d’uns camions “que no han trepitjat mai el terme municipal”. Medrano, amb un to conciliador, va respondre-li que han fet molts esforços per ser “el màxim de transparents i justos” i que no s’ha cobrat res que no s’hagi prestat. A més d’insistir que es tractava d’un tema “tècnic” i no “polític”.

Roqué va denunciar una intromissió política i va assenyalar directament Albrich. Va acusar-lo de difondre un vídeo per tot el municipi on deia que les àrees d’aportació tindrien un sobrecost de 80.000 euros. “No sap els serveis que hi haurà, perquè això ho decideix el govern de Sant Joan i vostè no hi és. No és ningú per dir què es farà”, disparava l’alcalde. De fet, la crítica la va estendre a tot el govern, acusant-los de “fer oposició a Sant Joan”, d’atacar-lo i de voler eliminar el sistema de recollida porta a porta. Roqué va deixar anar que l’augment en un 50% de la taxa d’escombraries –de 143 a 215 euros– de les darreres ordenances fiscals era forçat per aquesta liquidació.

L’ambient ja era tens, però Albrich, “que no tenia pensat intervenir”, va demanar la paraula. Va trobar “lamentable” que es barregés el debat del ple santjoaní amb el del Consell i que “se m’ataqui pel meu paper de regidor”.

Albrich va retreure-li que el problema de Sant Joan era que “té 50 models diferents de recollida de residus per decisió del consistori”. Un efecte dòmino que desorbitava la taxa i que “va aprovar-la vostè”. A més, va dir-li que, en la recollida porta a porta, els experts recomanen posar una àrea d’aportació i “aquí se’n preveien onze”. Roqué va insistir que les àrees serien tancades, “perquè les utilitzi un perfil de persona de cap de setmana i que vol fer la recollida selectiva”. En comptes de 80.000 euros, ell apostava que “potser” en costarien 15.000, perquè hi hauria “menys brossa i menys recollides”.

En aquest punt, el debat ja se n’havia anat de mare i tothom intervenia a plaer com una olla de grills. El president, Amadeu Rosell (ERC), va dir a Roqué que voler traslladar els “problemes de Sant Joan al Consell era una irresponsabilitat”. El més curiós va ser que el discurs de l’alcalde va brindar-li una aliada inesperada, l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols (Aliança). Tot i que no va donar ni treure la raó a Roqué, sí que va demanar que es deixés el punt sobre la taula per poder tenir més informació i estudiar si hi havia hagut una “injustícia”. “Em tiro pedres a la meva teulada, perquè la liquidació de Ripoll em va bé, però vull tenir una visió comarcal”, subratllava. L’alcalde de Campdevànol i conseller de Junts, Oriol Lázaro, també va voler posar pau dient que veia lícita la demanda de Roqué de demanar una liquidació en detall de cadascun dels municipis. “Hem de fer els debats amb serenor. Que no publiquem un àudio i tot seguit un vídeo contradient-se”, deia. Una referència velada per Orriols i la seva gestió de la crisi de l’arsènic, que l’alcaldessa va captar i va recriminar-li. La sang no va arribar al riu. Al final, Roqué va forçar una votació per deixar el punt sobre la taula, però només va secundar-lo Aliança. A la votació definitiva, Roqué es va quedar sol votant en contra, però amb l’abstenció de Junts i Aliança.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 898 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't