EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

ERC demana a tots els partits defensar la plena sobirania tributària

La consellera en funcions Natàlia Mas va desgranar dilluns al Sucre la seva proposta econòmica

Natàlia Mas, ara consellera en funcions d’Economia i Hisenda, tenia previst ser a Gurb el 15 de març, presentant els pressupostos de la Generalitat de cara al 2024, però la no aprovació dels comptes i la posterior convocatòria electoral van fer saltar la visita pels aires.

Aquest dilluns, un mes i mig després, materialitzava finalment el compromís de ser a Osona, però en un escenari ben diferent del de llavors, ja en campanya i per explicar la proposta d’ERC sobre com s’hauria de bastir un finançament just per a Catalunya.

Durant l’acte, al Sucre i que va reunir sobretot alcaldes i regidors republicans, Mas va anar desgranant el model en diverses diapositives fins arribar al quid de la qüestió: que la Generalitat passi a gestionar el 100% dels impostos recaptats al Principat –actualment té competències sobre el 9%– i aconsegueixi una bossa anual d’uns 52.000 milions d’euros en concepte de tributs, el doble dels 25.616 d’ara.

“Som la tercera comunitat autònoma a aportar i la catorzena en distribució, si considerem les diferències en el cost de la vida. Això no passa a cap altre lloc. També s’ha de tenir en compte que en execució d’inversions per part de l’Estat, sempre rebem per sota del pes de l’economia catalana i fins i tot població”, va explicar Mas.

És per tot plegat que defensava “un canvi estructural en el model” que al seu entendre cal negociar bilateralment –malgrat que després es pugui estendre a altres comunitats– i amb l’empenta de tots els partits catalans: “La plena recaptació de tributs ha de ser una qüestió de país, no de perímetre polític”.

Van acompanyar Mas en la seva intervenció l’alpensina Montse Barniol, delegada de la Generalitat a la Catalunya Central, i Margarida Feliu, alcaldessa de Viladrau i l’osonenca més ben posicionada –número 20– a les llistes d’ERC al Parlament.

Va ser ella qui va reivindicar, de fet, que la consellera hauria d’haver sigut a Gurb el 15 de març i no a Osona aquest dilluns en context de campanya: “Aprovar els pressupostos, els més expansius de la història, era el millor per a Catalunya, perquè d’això en depenen les alcaldies, les cambres de comerç, la recerca a les universitats… Fer feina requereix certa estabilitat”.

Posava d’exemple els diners que s’han captat de fons Next Generation gràcies “a les finestres del govern”. Com a eixos específics a treballar a la comarca, més enllà dels nacionals, “habitatge, mobilitat, transició energètica o l’escolarització gratuïta a les llars d’infants”.

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 249 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't