EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Final de mandat sense poder fer inauguracions

La convocatòria d’eleccions generals ha alterat les agendes dels alcaldes


02/03/2019
Vic

L’anunci de la convocatòria d’eleccions generals per al 28 d’abril que va fer divendres passat el president Pedro Sánchez ha alterat de forma important les agendes d’alcaldes i equips de govern dels ajuntaments. Diversos actes que s’havien previst de fer les properes setmanes ja no es podran fer. A partir del dia 5 de març, quan el president del govern central firmarà el decret de dissolució del Congrés dels Diputats i es considera ja període electoral, la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) prohibeix fer “qualsevol acte organitzat o finançat directament o indirecta pels poders públics que contingui al·lusions a les actuacions o assoliments aconseguits”. Tampoc es pot fer cap tipus d’inauguració d’obres o serveis públics. Tot i que es tracti d’unes eleccions generals, la prohibició afecta a totes les administracions. El problema és que tothom tenia clar que no es podrien fer aquests actes a partir del 3 d’abril, quan s’iniciava el període electoral de les municipals, previstes per al 26 de maig. Si algun alcalde s’havia reservat alguna obra per inaugurar-la durant el mes de març, amb la convocatòria imprevista de les eleccions al Congrés dels Diputats la limitació s’avança un mes i a partir de dimarts vinent ja no es podrà fer fins l’endemà de les eleccions. En cas de fer-ho, algun partit podria denunciar-ho a la junta electoral i si aquesta considerés que es vulnera la llei comportaria una sanció, explica Marc Bertomeu, assessor jurídic del grup d’ERC a la Diputació.


Aquests darrers dies s’han fet diversos actes que la setmana que ve podrien vulnerar la llei. L’Ajuntament de Vic, per exemple, va presentar dimarts un nou servei de wifi gratuït i la Diputació de Barcelona va exposar dimecres a Sant Bartomeu del Grau les inversions en carreteres que té previst fer en els propers anys. Per culpa d’aquest avançament imprevist de les eleccions generals s’ha hagut d’anul·lar la festa popular que estava prevista per al 17 de març per anunciar el nom escollit per a la biblioteca de Vic que es construirà al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. “Només es farà un comunicat per informar del resultat del procés participatiu”, explica l’alcaldessa. Tampoc es podrà fer cap acte per anunciar l’esperada finalització del camí per a vianants i bicicletes que unirà Vic amb la Guixa. Ni es podrà distribuir la memòria de l’Ajuntament de Vic, una publicació de 40 pàgines que des de l’any 2017 es reparteix a tots els domicilis i on es recullen les principals activitats fetes pels diferents serveis municipals. La memòria s’enviarà el dia 27 de maig, l’endemà de les eleccions municipals. A Folgueroles, per exemple, el tret de sortida de les obres del nou pavelló no podria fer-se amb la col·locació de la primera pedra, o a Manlleu, durant aquest període, és probable que acabin les obres d’ampliació del pavelló i la construcció de la passera de la Devesa. Tot i estar en període electoral, la llei no impedeix que els serveis o les obres es posin en funcionament durant aquestes setmanes.
Durant el període electoral, tot i no poder fer inauguracions, els candidats sí que poden participar en mítings i actes en llocs públics destinats a presentar la candidatura o el programa. Això sí, sense demanar el vot si és fora dels últims 15 dies abans de les eleccions, que són els reservats a fer campanya electoral. També poden aparèixer a entrevistes o debats en mitjans de comunicació, públics o privats, explicant la seva obra de govern i el programa amb la mateixa limitació de no demanar el vot.
El mandat dels actuals càrrecs electes municipals finalitza el dia 25 de maig, el dia abans de les eleccions. És la jornada de reflexió durant la qual no es pot difondre propaganda electoral ni fer cap acte de campanya. La constitució dels nous ajuntaments es farà el dissabte 15 de juny. Tant les diputacions com els consells comarcals s’acaben constituint gairebé un mes després. Aquest és el tercer cop que unes eleccions municipals coincideixen el mateix any que unes eleccions generals, va passar el 1979, el 2011 i el 2015. Només en les primeres, però, les de 1979, va coincidir com ara el període electoral. Serà la tercera vegada que les eleccions municipals coincideixen amb les europees. Va ser els anys 1987 i 1999.

 

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 295 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't