EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“Hem fet moltes coses sense endeutar el poble”

Entrevista a Joan Manel Claveria, alcalde d’Espinelves (ERC), que deixa el càrrec pel maig

L’alcalde d’Espinelves, Joan Manel Claveria (Junts per Espinelves-AM), no es tornarà a presentar a les municipals. Ja va anunciar que, després de tres mandats, deixaria el càrrec pel maig. En aquest extracte de l’Angle obert repassa aquesta etapa de 12 anys.

Per què no repetirà?
Hi ha aquella frase famosa que diu que “els polítics i els bolquers s’han de canviar sovint per la mateixa raó”. 12 anys són molts anys. No he perdut la il·lusió, però és bo que hi hagi relleu i entri gent jove, perquè tenen una altra visió i manera de fer. És bo que tothom hi passi i s’adoni del que és estar en un ajuntament petit.

A grans trets, quina valoració fa d’aquests anys?
Per mi, positiva. Hem fet moltes coses, com un POUM, hem pogut obrir una llar d’infants, hem urbanitzat el camí que uneix els dos nuclis, hem fet un coworking, hem comprat una nau per a magatzem municipal, hem canviat la caldera de gasoil per una de biomassa… Tot això, sense endeutar el poble. Hem aprofitat que ara podíem gastar el superàvit acumulat. Hem fet una gestió adequada.

Vostè prové del món de la banca. Això li ha servit?
Vaig entrar-hi amb 14 anys fins que m’he prejubilat. Segur que alguna cosa se m’ha encomanat. Tenia molt clar que no ens havíem d’endeutar. Hem mirat sempre el cèntim d’euro.

El POUM, que va costar de desencallar, quines línies estratègiques té?
Posa una mica d’ordre sobre cap on ha d’anar el poble: quants habitants es preveuen, delimita les zones de parcel·la i de quants metres ha de ser, la petita àrea industrial… Volem que sigui un poble compacte. Abans d’estendre’s pel voltant del nucli urbà, volem omplir els espais on es pot construir.

Un dels altres projectes que fa temps que lluiten és el de la depuradora. Li quedarà com una espina clavada?
És la gran espineta que ens queda. No depenia de nosaltres, sinó de l’ACA. El 2007 ja la teníem pressupostada i ara sembla ser que seran els consells comarcals qui les posaran. Estem mirant de comprar un petit terreny al costat de la riera on hauria d’anar aquesta depuradora.

I el pis del mestre ja està a lloguer social?
Al gener va fer un any. Va quedar llest gràcies a les subvencions de la Diputació de Girona. Hi viu una parella que són nets de gent del poble i han tornat.

Segons l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, quan va entrar a l’alcaldia hi havia 199 habitants a Espinelves i va tancar el 2022 amb 248. Li quadren els números?
Ara en som 250.

I d’on provenen aquesta cinquantena de nous veïns?
Hi ha de tot. N’hi ha de Barcelona i l’àrea metropolitana, però també molta d’Osona, curiosament de Viladrau. Suposo que per les comunicacions i perquè els habitatges són més assequibles.

El seu mandat va arrencar amb el desdoblament de l’Eix Transversal. Ha estat positiu per a Espinelves?
Molt positiu. Ara anar d’Espinelves a Vic o Girona és un moment. Del que ens queixem és del soroll. Amb el desdoblament, el carril nou s’ha acostat més al poble i se sent molt més. Però com que no arribem als 60 decibels no hi posen pantalles acústiques. Ara que està en mans de la Generalitat [abans Cedinsa] els que vinguin hauran de fer una nova campanya per veure si es pot esmorteir.

L’augment de població s’ha notat a l’escola?
Sense aquest augment de població, jove i amb edat de tenir canalla, no ens l’hauríem ni plantejat. Ara hi ha prou nens com per tenir escola de Primària pròpia a Espinelves, però els pares prefereixen portar-los en altres com Viladrau. Tindríem l’oportunitat, però no me n’he sortit de convèncer els pares.

D’habitatge, els en falta?
Sí, tenim molta demanda i moviment continu. Si hi ha gent que marxa, al cap de res torna a estar ocupat. Ara, amb el POUM vigent, s’han venut tres o quatre parcel·les. Per nosaltres, això és molta gent.

Els serveis d’aquests nous veïns estan assegurats? Per exemple, la telefonia?
Darrerament ha millorat, però quan falla és un problema greu. Vam portar fibra durant la legislatura anterior. Només va haver-hi una empresa que va interessar-se per prestar-nos el servei. Com a anècdota, quan fa anys parlàvem amb Movistar perquè ens posessin ADSL, van dir-nos que per posar més línies s’havia d’ampliar la centraleta i que el 50% l’havia d’assumir l’Ajuntament. Vam respondre’ls que d’acord sempre que ells ens donessin el 50% dels beneficis. Encara no hem tingut resposta.

A Espinelves se senten més propers a Viladrau o Sant Hilari, pobles de les Guilleries, que no pas de la Plana de Vic?
Hi ha molta gent del poble que ha marxat a Sant Hilari i Viladrau, hi anem per l’escola i el metge. Tot i això, hi ha més tirada cap a la Plana.

Se senten connectats o desconnectats amb Osona?
Sentimentalment, a Osona. Som cul de comarca i cul de província. Per segons què estem en un racó oblidats de la mà de Déu.

Pertanyen a la Diputació de Girona. Els condiciona d’alguna manera respecte a la resta de pobles d’Osona que són de la de Barcelona?
I tant, econòmicament. La Diputació de Barcelona és de les més potents de l’Estat. Ens anirien molt bé les subvencions que veiem al grup de WhatsApp d’alcaldes d’Osona. Té diners per a tot.

Si superen els 251 habitants hauran de tenir més regidors (set) i fer llistes tancades. Ho consideren?
Per a aquestes eleccions ens ha anat de poc. El poble creix i el cens, també. De totes maneres, em sembla més democràtic que es pugui votar la persona i no una llista sencera. En una llista tancada, te l’has de menjar tota i de l’altra manera la selecció és més directa.

Reben molts visitants per la Fira de l’Avet. Com d’altres, ha patit per les restriccions de la covid. Ja està recuperada del tot?
Aquesta darrera edició ja ha tornat a ser la de sempre i ha sigut un exitàs de gent: prop de 90.000 persones.

Una de les situacions que va aixecar polseguera va ser la tanca de barrots que van posar alguns veïns a l’església com a protesta per la reixa metàl·lica que va col·locar el mossèn a l’interior del temple. Hi ha pau?
Estem intentant que el mossèn recapaciti i tregui les reixes. Hi ha molta menys llum des que s’han tret les portes de vidre de l’entrada. D’acord que hi ha una màquina que l’il·lumina si hi tires un euro, però tot això s’ha fet sense permís i sense consultar l’Ajuntament. Això no acaba d’agradar i la tanca va ser una protesta que entenem. Esperem que tot acabi bé.

Suposem que vostè ha tingut molta pau al consistori. Els últims mandats han governat sense oposició.
Ha estat més fàcil, però en un poble com Espinelves, de 250 habitants i amb cinc regidors, no crec que hi hagi d’haver oposició. Hi ha diferents maneres de veure les coses, però una oposició no té sentit.

Sap si s’estan preparant altres llistes a més d’ERC?
A ERC estem preparant una llista. Els altres partits no ho sé. Si ho fan, ho porten una mica amagat. Tot i això, costa molt trobar gent.

Qui li agafarà el relleu al capdavant d’ERC?
Joan Montserrat és qui proposarem d’alcalde.

Es desvincularà del tot de la política municipal?
És la intenció. Vull fer d’avi a la meva neta. Em quedaré amb el tema de micropobles, sigui dins l’associació o el partit. És una cosa que m’interessa. Fa poc vaig acabar el grau d’Humanitats i vaig fer-ne la tesi final. Em fa l’efecte que els micropobles molestem una mica. Controlem la tercera part del territori, però som un 1% de la població. I no donem l’abast. Ens estem convertint –perdó per la paraula– en la cagadora de cap de setmana de l’àrea metropolitana. Ve la gent de Barcelona i dels voltants i ho volen tenir tot.

Què farà quan acabi?
A part dels micropobles i fer d’avi, he d’acabar el grau d’Història. De feina en tinc, i no m’avorriré. I sempre que em necessitin per donar un cop de mà podran comptar amb mi, sigui el govern que sigui.

LA PREGUNTA

Qui guanyarà l’Eurocopa de futbol?

En aquesta enquesta han votat 220 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't